Pielaveden juutalaiset peittosivat ukkosen

Kesäteatteri

Pielaveden kesäteatteri

Viulunsoittaja katolla

Ensi-ilta 3.7.

Enteet olivat pelottavat. Katolta soitettu viulu kilpaili lähestyvän ukkosrintaman kanssa. Teatteriyleisön ylle viritetty suojakangas lepatti uhkaavasti. Kymmenen minuuttia esityksen alettua ukkonen vaikutti vievän voiton. Katsomo tyhjennettiin ja suojakangas hilattiin tuulen vuoksi kasaan. Pielaveden kesäteatterin ensi-ilta jouduttiin keskeyttämään.

Anatevkan kyläläiset selättivät onneksi ukonilman. Esitys jatkui ja osoittautui laadukkaasti tehdyksi.

Klassikkonäytelmässä Viulunsoittaja katolla musiikki on avainasemassa. Laadun takasi kapellimestari Rauno Tikkasen johtama bändi, joka onnistui satuttamaan musiikin iskut näyttelijöiden rytmiin. Tikkanen itse soitti klarinettia tunnelman mukaan joko haikein vedoin tai iloisesti rallatellen.

Näyttelijöistä löytyi eritasoisia laulajia, mutta tärkeimpiin rooleihin oli saatu vahvimmat esiintyjät. Pääosien naiset peittosivat miehet musiikkiesityksissä. Sekä maitokuski Tevjen vaimo Golde (Marjatta Airas) että heidän tyttärensä Tzeitel (Pauliina Sairanen), Hodel (Sari Potasev) ja Chava (Maija Nousiainen) olivat kaikki kelpo laulajia.

Näyttelypuoli kallistui miesten eduksi, keskeisimpänä pääosan Tevje (Jyrki Ojapelto). Suurperheenisää esittäneestä Ojapellosta löytyi tarvittavaa karismaa yhdistettynä sulavaan kieleen. Hän uskalsi esittää roolia vuoroin hiljaa kuiskaten, vuoroin karjuen niin että näyttämön vierellä säkenöivän järven vastaranta toisti kaiun.

Vaikka Ojapelto ei ollut laulajana esityksen vahvin, osasi hän tiputtaa tekstiin upotetut vitsit yleisöön uppoavasti puun takaa, hieman yllättäen.

Ohjaaja Veera Airasta voi kiittää onnistuneesta roolituksesta. Jäykemmät miehet olivat mukana sivuosissa.

Suuremmissa kohtauksissa yhteislaulun ajoituksissa oli vielä hiomista. Samanaikaisuus on suuressa ryhmässä hankalaa, mutta varmasti paranee esityskertojen lisääntyessä. Osa kappaleista on rytmisesti haastavia.

Vuorosanojen loput juuttuivat ajoittain kurkkuun, mutta siinäkin esityksen rutinoituminen loppukesää kohden taatusti auttaa.

Kun puvustus ja miljöö olivat nekin hyvässä hoidossa, voi Pielaveden kesäteatteria suositella musikaaleista pitävälle teatteriyleisölle.

Esitykset jatkuvat 9.8. asti.