Rantasalmen kesäteatteri: Rantasalmen sulttaani

Pekka Lipponen ja Kalle-Kustaa Korkki nousivat koko kansan suosioon vuosina 1945–1961 esitetyssä radiokuunnelmassa. Viiden minuutin mittainen pätkä päättyi aina Korkin murahdukseen ”Jatkuu huomenna”.

Samoihin sanoihin loppuu myös Rantasalmen kesäteatterin esitys Rantasalmen sulttaani.

Jatkoa onkin luvassa, ensi kesän esitykseen myydään jo paikkoja. Illan päätteeksi teltasta purkautuva varttuneempi väki muistelee legendaarisia kuunnelmia ja toteaa, että onhan se seuraavakin seikkailu nähtävä.

Varhaiskeski-ikäiselle katsojalle Teatteri Fennican esittämä näytelmä tekee lievästi hämmentyneen olon. Siinä on niin pirskatin paljon kaikkea.

On lajityypilleen uskollinen, köykäisen juonen varaan rakennettu seikkailukertomus, on erittäin elastista liikehdintää ja sarjakuvamaisen jähmettyneitä hetkiä. Sitten on vielä toimintaa selostamassa Rantasalmen radio, joka tekee ensimmäistä stereokoelähetystään.

Tapahtumien kulkua on helppo seurata, kärryiltä putoamisen vaaraa ei ole missään vaiheessa. Lyhyesti sanottuna lavalla törmäilevät Pekka Lipponen, Karskojen suku ja Suomenlahden pirtukartellin konnat etsimässä Suomenlinnaan kätkettyä aarretta.

Näytelmän käsikirjoituksen on tehnyt Fennican Kaisla Pirkkalainen Aarne Haapakosken eli Outsiderin kirjan Pekka Lipponen ja Suomenlinnan aarre pohjalta. Teatterintekijöiden mukaan tarina on modernisoitu alkuperäistä tyyliä kunnioittaen, ja kourallinen ajankohtaisia viittauksia saakin yleisön nauramaan.

Koreografiasta vastaa Anja Lappi, joka myös esittää kaikki naisroolit. Veikeät tanssikohtaukset tempaavat mukaansa, mutta esityksen edetessä alkaa arveluttaa, liekö liikettä jo liikaakin.

Isoisänsä sotilaallisen kurin alla poukkoilevan pojantyttären hermostunut liikehdintä puolustaa kyllä paikkansa. Kun samat elkeet siirtyvät muuten olemukseltaan karskille naisrosvolle, tulee mieleen, mahtaako hahmolla olla kovakin pissihätä.

Kahdesta muusta esiintyjästä myös Mika Juusela (pitkä hoikka, kuten hänet käsiohjelmassa esitellään) tekee useamman roolin. Parhaimmillaan hän on esittäessään Kalle-Kustaa Korkkia, valkoisiin pukeutunutta, huiman komeaa ja salaperäistä sankaria.

Nestori Välitalo (pukettimahainen) pysyy koko näytelmän ajan Pekka Lipposena. Välitalon lyömätön tulkinta Rantasalmen Saparomäestä kotoisin olevasta ja sinne saunaan kaipaavasta veijarihahmosta on näytelmän parasta antia.

Sankarin karisma todennäköisesti vahvistuu jatko-osien myötä, samaan tahtiin kun lisänimiä tipahtelee. Tunnetaanhan Rantasalmen sulttaani myös nimillä Ylipiäjohtaja, Kiljuvan Karhun ja Leijonan käpälän komentaja, Suezin sulttaani, Avaruusmarsalkka ja Maailmankansalainen. Jatkoa siis kannattanee odotella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.