Roskasakki tanssii reggaen rytmiin

Kuopiolaiskaksikon, kirjailija Tatu Kokon ja graafikko Timo Filpuksen lastenkirja Roskasakki ja kadonnut kulkunen taipuu jälleen uuteen muotoon.

Roskasakin tarina kasvaa nyt musiikkinäytelmäksi, joka nähdään teatteri Lasten Hermannin näyttämöllä Karttulan Syvänniemellä. Ensi-ilta on lauantaina.

Roskasakki ja kadonnut kulkunen on klassinen seikkailutarina, jossa lelujen sijaan eloon ja päärooliin heräävät roskat. Tarina opettaa jätteiden kierrättämiseen ja roskien vastuulliseen käsittelyyn.

Viime vuonna julkaistusta kirjasta on tehty lapsille myös puuhavihkonen sekä pöytäteatteriversio, jota Ylä-Savon Kirjallinen yhdistys Panu on esittänyt tapahtumissaan.

Kirja on käännetty englanniksikin. Owen F. Witesmanin kääntämän teoksenon The Riff-Raff Gang and the lost Bell julkaisuajankohta on vielä avoin.

Roskasakin tarinan musiikkinäytelmäksi ohjannut ja dramatisoinut Sari Siltavuori on kirjan alkuperäiselle tarinalle uskollinen. Silti hän painottaa, ettei kyseessä ole opetusnäytelmä.

–Toivon mukaan esitys kuitenkin herättää ajattelemaan roskaamista ja kierrättämistä, hän toteaa.

Siltavuori säilytti juonen, poisti muutamia kohtauksia ja nosti näkyväksi perheen, joka kirjassa jää taustalle.

–Perheeseen kuuluu kaksi lasta ja vanhemmat, hän kertoo hahmoista.

Näytelmässä on paljon musiikkia. Laulut on säveltänyt Janne Nyyssönen ja sanoittanut Riitta Puomilahti. Lauluissa on vauhtia ja meininkiä, musiikkityyli liikkuu reggaesta rockiin.

Lavalla nähdään iso porukka. Lapsia on yli 30, ja aikuisiakin reilut puolenkymmentä. Nuorimmat lapset ovat eskarilaisia, vanhimmat yläkoululaisia.

Roskasakki ja kadonnut kulkunen on Siltavuorelle kuudes produktio Hermannin riveissä.

–Nyt vastuuta on annettu aiempaa enemmän lapsille, he näyttelevät pääroolitkin. Tunnin puhenäytelmässä se on arvostettava saavutus, ohjaaja kehuu näyttelijöitään.

–Innostus on korkealla. Kun mukana ovat vanhemmat ja muutkin sukulaiset, on teatterin tekeminen täkäläisittäin mukavaa yhteisöllistä touhua.

Koko perheen näytelmä Roskasakki ja kadonnut kulkunen, ensi-ilta Karttulan Syvänniemellä Hermannintalolla lauantaina 28.9. klo 16. Yhteensä kahdeksan esitystä. Näytelmää ennen ja väliajalla Jätekukko valistaa lapsia jätehuollosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.