Tanssiteatteri Minimi ja Ruokateatteri: Liemessä

Ensi-ilta Sotkulla 11.11.

Tanssiteatteri Minimin Ruokateatteri-konseptin uusi luomus Liemessä osuu yt-neuvottelujen ja ravintola-arjen ytimeen. Ravintolamestareiden kanssa yhteistyössä syntyy poikkitaiteellinen pikkujoulumenu, jossa ruoka ja esitys vihitään erottamattomasti yhteen joka tasolla. Kokkien tuloksista nauttiva katsoja seuraa ”reaaliajassa” ravintolan kriisiä, jossa HR-puoli ja talouskuri leviää reisille asti.

Näyttämön ympäröiminen ruokailijoilla on selvä, hyvin toimiva asetelma. Johannan Keinäsen ohjaus hyppii neljännen seinän rajamailla: välillä katsojat huomioiden ja välillä omaan draamaansa sulkeutuen. Varsinkin sivuhahmot hakevat suorasta kontaktista irtopisteitä, mutta eivät kiusaantumiskynnyksen yli. Katsojan osallistaminen säilyy turvallisen etäisenä.

Tanssipätkät pidetään lyhyinä makupaloina, eikä löysäilylle jää sijaa. Koreografian hektisyys ilmentää hyvin ravintoloitsija Claudian (Liisa Ruuskanen) tilinpäätösstressiä. Henkilökunnan tuittuilu vaihtuu asiakkaiden mielistelyksi silmänräpäyksessä, kunnes kierrokset kohoavat taas ylinopeuksille.

Näyttämöä halkova verho tuo esitykseen oman lisämausteensa. Verhon epäsymmetrinen käyttö sekä lavasteena että näköesteenä antaa koreografialle hykerryttäviä koukkuja. Välillä katsoja pimitetään tapahtumilta ja joutuu etenemään kuulon varassa.

Ruokailulle pyhitetty aika on reilun mittainen. Lavan kiire ei hiivi ruokapöytiin, sillä tanssiepisodien välille jää aterian mittaisia taukoja, joiden varpaille teatteripuoli ei pääse astumaan. Ilman viinipakettia aika tosin saattaa käydä pitkäksi.

Ruokatauon pantomiiminen viihdytys on illan kohokohta, jossa Lasse Forsgrenin totinen ilveily pääsee ansaitusti framille. Ilmassa on kaikki klovnerian ainekset ja tyylikeinot.

Teoksen huumori napsahtaa maaliin, mutta ei verbaliikan ansiosta. 4D-burgerit ja harhaiset yliminät heittävät tyylilajin Monty Pythonin tuolle puolen ja tarjoavat parhaat naurut. Absurdilla on tässä suurin viihdearvo, toisin kuin sivuhahmojen kaarilla. Claudian odysseian ympärille keskittyykin illan paras ja jäntevin draaman kaari.

Aleksi Paalimäki