Tornadossa rokataan suuren maailmaan tyyliin

RANTASALMEN NUORISOTEATTERI Rockville - pieni tarina pelastuksesta -musikaali

Ensi-ilta Tornadossa 15.4.

Tornadon seinät olivat revetä, kun Rantasalmen Nuorisoteatteri toi näyttämölle uuden musikaalinsa Rockvillen.

Musikaali koki Tornadossa Suomen kantaesityksensä suuren maailman tyyliin. Teollisuushallista aikoinaan rakennettu teatterisali on käymässä ahtaaksi vuosi vuodelta kunnianhimoisemmalle nuorisoteatterille.

Kaisla Pirkkalaisen ohjaus on kerrassaan hieno, mutta äänentoisto mättää. Marja Ikosen johtama bändi on nostettu parvelle keskelle näyttämöä. Musiikki on vaativaa. Nuorilta soittajilta löytyy taitoa ja varmuutta selvitä siitä. Musiikin hienot nyanssit uhkaavat kuitenkin hukkua hirvittävään volyymiin.

Musiikki pauhaa niin, että tekisi mieli laittaa kädet korville. Lauluja vaivaa sama tauti vielä pahempana. Osa repliikeistä on jo suoranaista huutoa. Liiasta äänenvoimakkuudesta ei todella nauti. Mikrofonien äänenvahvistimien säätönappia on väännetty vain yhteen suuntaan. Harmi, jos äänimaailma ei ensi-illasta parane. Se uhkaa pilata muuten upean esityksen.

Amerikkalaisen Kim Duddyn kirjoittama ja itävaltalaisten Martin Gellnerin ja Werner Strankan säveltämä Rockville on piristävä tulokas musikaalimaailmaan. Kaikki hyvän tarinan ainekset ovat kohdallaan. Tarttuva musiikki rokkaa sujuvasti nykyaikaisen tarinan mukana.

Musikaali kertoo rokkitähdestä Brian Carrista (Aku Issakainen), joka kuolee ja saa enkeleiltä tehtävän pelastaa hurrikaanista toipuva Rockvillen pikkukaupunki pahuuden kourista.

Issakainen vetää rokkarin roolin täydestä sydämestään. Niin tekevät kaikki muutkin pienimmän sivuosan esittäjä myöten. Pirkkalaisen ohjaus pitää joukon hallitusti kasassa ja tarinan liikkeessä.

Musikaalissa on mukana tavallista enemmän aikuisia. He solahtavat nuorten joukkoon luontevasti. Näyttämöllä nähdään myös Laboratorioteatteri Fennican Mika Juusela, jonka ammattitaitoista työtä kiltin levykauppiaan ja pahan jätkän rooleissa ei voi olla huomaamatta.

Juusela ei silti varasta showta. Kaikesta näkee, että Rockville on tehty yhdessä ja intohimolla. Musikaalin käsikirjoitus ei kaunistele asioita ja on siksi taatusti nuorten mieleen. Ilkka Mikkolan suomennos on ajassa.

Pormestari (Jetro Vienola) vetää kokaviivan tanssitytön paljaalta vatsalta ja rokkari-Garr kärsii viinan- sekä tupakanhimosta. Claricen (Marita Karvinen) soolo on puhdasta seksiä.

Äänten lisäksi muutkaan tehosteet eivät ole kortilla. Savuja ja valoja riittää enemmän kuin omiksi tarpeiksi, mutta ne luovat rajuun tyyliin sopivaa tunnelmaa. Artemian opiskelijoiden lavasteet toimivat hienosti.

Arvatkaa, miten käy lopussa? Brian Garr pelastaa kaupungin ja muuttuu hyväksi enkeliksi. Loppu on turhan siirappinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.