Ulla Tapaninen: Lava-ammuntaa V

Ohjelmaravintola Maxim 10.2.

Pitkän linjan komedienne Ulla Tapaninen juhlistaa Lava-ammuntaa -sarjan viidennellä osalla 40-vuotistaiteilijauraansa. 2013 esitetystä viime osasta on jo tarpeeksi aikaa, jotta comebackista voi puhua kieli keskellä suuta.

Humoristina Tapanisen vahvuus on hänen tapansa iskeä tarinaa. Sanoilla leikkiminen on väline, harvoin päämäärä itsessään. Kaskut yhdistävät villisti huomioita keskenään ja liioittelu paisuu, kunnes juttu syöksyy seuraavaan aasinsiltaan. Punchlineja löytyy, mutta tekstin flow on ensisijaista. Ismo Leikolan tapainen puujalkasirkus tuskin sopisikaan Tapanisen koko illan show’hun.

Käsiteltyä tulee kaikki arkinen ja tuonpuoleinenkin: vaikeudet puhua seksistä, kehityksen kelkasta putoaminen, omien traumojen karrikoitu tylytys ja tilitys. ”Vain kuollut taiteilija on tuottava”, kiteytyy Vincent van Goghin kohtalo.

Sukupolvikuilu lyö kriitikkoa vastaan. Omalle kohdalle jutut eivät täysin kolahda, mutta varttuneen yleisön Tapaninen ottaa haltuun kuin kuningatar – ja löytää itsensä jopa Elisabet II:n ja poliitikko–näyttelijäkollegansa Paavo Väyrysen rinnalta paistattelemassa. Itseironia on Ullan paras ase, ja huutelijat pistettiin heti tiukasti aisoihin.

Matkasaarnaamisessa on riskinsä. Kosmopoliittinen läppä lentää Hitleristä Tiibetiin ja japanilaisiin seksirobotteihin. Miinakenttiäkään Tapaninen ei kaihda. Kuopiolaisyleisössä maahanmuuton kartoitus sai varautuneemman vastaanoton, kunnes huumorivaihde iski päälle ja teksti virtasi kevyemmille vesille. Raikuvat aplodit kertoivat silti omaa kieltään, kuinka vankasti suuri yleisö seisoo Tapanisen puolella.

Aleksi Paalimäki