Laura Huhtasaari: "EU:ssa Suomen rooli on maksaa ja totella"

Mielipidekirjoitus

Suomen hallitus on sanonut haluavansa olla EU:ssa eturintamassa ja kaikissa ytimissä.

EU etenee vain yhteen suuntaan, kohti syvempää integraatiota. Käytännössä tämä tarkoittaa enemmistöpäätöksenteon lisääntymistä ja lainsäädäntöjen harmonisointia jäsenmaiden kesken. Pieni jäsenmaa Suomi päättää yhä vähemmän itseään koskettavista asioista.

Mahdollisuutemme vaikuttaa maahanmuuttopolitiikkaan, päästönormeihin, metsien käyttöön tai vaikkapa petopolitiikkaan heikkenevät entisestään. Emme saa valvoa rajojamme ja vaikka saisimme, emme kehtaa. Noudatamme sääntöjä ja suosituksia silloinkin, kun muut maat eivät noudata.

Työvoiman vapaa liikkuvuus aiheuttaa työttömyyttä ja muita ongelmia. Pääomien vapaa liikkuvuus mahdollistaa verokilpailun, joka pakottaa harmonisoimaan verotusta. Kaikki oleellinen kansallisvaltion päätösvalta lipuu vähitellen pois.

Tavalliselle kansalaiselle asia selviää yleensä vasta liian myöhään
- silloin kun poliitikon vastaus jo kuuluu: "Valitettavasti tämä tulee EU:sta."

Annammeko me tämän tapahtua vain hyvän imagon takia? Kuulumme kyllä läntiseen rintamaan ilman suvereniteetistamme luopumistakin.

Tulevaisuuden roolimme EU:ssa on muutenkin kovin yksiselitteinen
- olemme maksaja. Minkäänlainen EU-politiikan muutos tai Suomen yllättävä "aktiivisuus" eivät tee meistä nettosaajaa.

Venäjän pelko ei myöskään ole pätevä syy kannattaa EU:ta. EU:lla ei ole minkäänlaista sotilaallista suorituskykyä eikä sitovia turvatakuita. Natoon kuuluvat jäsenmaat eivät Viroa ja Isoa-Britanniaa lukuun ottamatta suoriudu edes Naton asettamista pakottavista velvoitteista, eivätkä ne taatusti ota kantaakseen vapaaehtoisia solidaarisuusvelvoitteita.

Asioita pitää pohtia kymmenien vuosien, ehkä vuosisadankin päähän. Suomen kansalaisia pitäisi myös informoida näistä asioista, rehellisesti ja kiihkotta.

Mitä pitäisi tehdä nyt? EU:n sisällä Suomen tulisi pyrkiä sellaisten kansallista etuaan varjelevien maiden joukkoon kuin Tshekki ja Itävalta ja lopetettava Saksan periaatteellinen peesaaminen. Saksan ja Suomen edut eivät kohtaa. Saksa on EU:n suurin ja rikkain jäsenmaa, ja EU tekee juuri sitä, mitä Saksa sanoo. Saksa on myös ainoa maa, joka hyötyy yhteisvaluutasta, kaikkien muiden jäsenvaltioiden kustannuksella.

Myös silloin kun talous näennäisesti porskuttaa hyvää vauhtia, kannattaisi muistaa, että seuraava kriisi tulee varmasti ja on todennäköisesti taas entistä pahempi.

EU:n yhä syvenevään integraatioon alistuminen ja päätösvallan luovuttaminen pois tulevat lopulta vielä paljon kalliimmaksi kuin eroaminen EU:sta. Euroopassa ei Suomen ja suomalaisten etu kiinnosta kuin suomalaisia.

Arvoisat äänestäjät, vaatikaa ehdokkaita perustelemaan EU-kantansa. Älkää huoliko Suomen edun vastaista politiikkaa kauniissa tähtilippukääreessä.

Uusimmat

Mielipide

Vaikea suosia suomalaista

Hyvän kunnanjohtajan tuntomerkit näinä tuulisina aikoina

Maksuton toinen aste kasvaa nuorissa korkoa

Eläkeläisköyhyys on kansallinen häpeä

Hiihtäjille kypärät

Mikä on Valkeisen sairaalan kohtalo?

Ruokavalintoihin vaikuttavat monet tekijät

Stoppi ideologiselle ilmastopolitiikalle

Ei raakapuuta vientiin

Kehotus nöyryyteen ja toistemme kunnioittamiseen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.