Sauli Niinistö: "Rauha ratkaisee"

Mielipidekirjoitus

Jos suomalaisilta olisi muutama vuosikymmen sitten kysytty, mikä on rauhan vastakohta, olisi ylivoimainen enemmistö vastannut sota. Näin on varmasti yhä, mutta ymmärrämme rauhalle muitakin ulottuvuuksia. Ensinnäkin se on rauhattomuuden vastakohta. Sitä kautta tulevat mieleen myös yhteiskuntarauha ja luonnonrauha.

Ajatus on lopulta hyvin yksinkertainen: rauhan tila takaa meille parhaan mahdollisuuden onnelliseen elämään.

Jos rauhan vastakohtana pidetään konfliktia, niin nykytilanteeseen peilattuna voidaan sanoa, että geopolitiikka ja valtapolitiikka ovat palanneet. Meillä on neljä suurta toimijaa: Kiina, Venäjä, Yhdysvallat ja EU.

Yhä selkeämmin näkyy, että Kiina, Venäjä ja Yhdysvallat, vaihtelevin kokoonpanoin, istuvat niissä pöydissä, joissa maailman menoa säädellään. Puuttuminen niistä on EU:n kannalta hankala viesti.

Johtopäätös on yksinkertainen: tarvitsemme äänensä kuuluviin saavan unionin.

Myönteistä viime vuosina on ollut se, että EU:ssa on ryhdytty puhumaan oman turvallisuuden tuottamisesta.

Voikin kysyä, että mikä on sellainen unioni, joka ei takaa kansalaistensa turvallisuutta? Tässä on Brysselille vahva tavoite, joka parantaisi myös EU:n uskottavuutta jäsentensä silmissä.

Suurten välissä pienilläkin mailla on onneksi roolinsa. Suomi tarjoaa mielellään hyviä palveluksia kun niille on kysyntää, ja kysyntää on ollut. Suomi toimiikin aktiivisesti vakautta ja vuoropuhelua tukien niin Itämerellä, arktisilla alueilla kuin maailmanlaajuisesti.

Meillä on harvinaisen toimivat ja avoimet suhteet kaikkiin maailman keskeisiin pääkaupunkeihin. Niitä käytämme rauhantyöhön.

Luonnon ja ihmisen tasapaino on kovalla koetuksella. Maapallon väestön määrän on ennustettu nykytahdilla nousevan kahdella miljardilla vuoteen 2050 mennessä. Naisten aseman parantaminen kehitysmaissa on itsessään tärkeä tavoite, samalla se myös hillitsee väestönkasvua.

Ilmastonmuutos on yhteinen vihollisemme ja sen torjumiseksi tulee koota yhteinen rintama. Suuri riski on Arktisella alueella. Jos menetämme arktisen jään sulamisen myötä, menetämme kaiken.

Suomi on Arktisen neuvoston johdossa ja olemme pohjustaneet torjuntaa sulamista aiheuttavaa mustaa hiiltä vastaan. Olemme onnistuneet luomaan yhteistä tahtotilaa. Nyt tahdosta on tehtävä totta. Ja ripeästi.

Entä sitten yhteiskuntarauha? Vakaus on suomalaisen yhteiskunnan suurimpia arvoja ja se ehkäisee levottomuutta. Vakaus lähtee ihmisistä ja siitä, miten keskenämme toimimme.

Miten ylläpitää vakautta, kun uusi aika on vaativaa? Siten, että jokainen pidetään osallisena. Se, että vaikka olisimme eri mieltä toistemme kanssa, niin ymmärrämme toisiamme.

Paljon paranee sillä, että tunnemme empatiaa ja osaamme kunnioittaa toisiamme. Siitä syntyy ymmärrystä ja sen mukanaan tuomaa yhteyttä
- lopulta vakautta.

Ja rauhaa.

Uusimmat

Mielipide

Missä miehet luuraa?

Jo alkaa olla James Bondia riittävästi

Työrauhan puute uhka oppimistuloksille

Ei seikkailupuistoa vaan hotelli

Lopulliset hyvästitkö venyttelylle?

Onnellisimpia jo toista kertaa!

Katkaiseeko uusvanha brändi alamäen?

Digitalous on kaupalle iso haaste

Joskus tarvitsee vapaata kaikesta mediasta

Valtakunnallinen vitsaus, joka vaikuttaa monella tasolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.