Ääntä ja vimmaa – ja ymmärtämystä

Taiteilija Kaisa Salmen kokonaistaideteos Fellmanin pelto on tullut päätepisteeseensä – tuhansien ihmisten suurperformanssista on valmistunut taide-elokuva, jota esitetään viikon ajan Lahden taidemuseossa. Performanssi järjestettiin huhtikuun 28. päivänä vuonna 2013 Lahden Fellmanin puistossa, jossa oli keväällä 1918 vankileiri.

 

Kuvaaja Heikki Färm ja 15 kameramiestä tallensivat performanssin taidolla ja jäntevästi. Lahden taidemuseossa nähty triptyykki, kolmelle kankaalle heijastettu teos, ei mässäile vahvoilla tunteilla, jotka puskivat esiin teoksen aikana, vaan näyttää ne dokumentaarisen eleettömästi. Suuri vapaaehtoisista koostuva osallistujajoukko muodostaa liikkuvan, ääntelevän kuoron, joka antaa taustan muutamalle yksilötarinalle ja runomuotoisille teksteille.

Keväänkalpea valo, marto maankamara ja osallistujien yhdenmukaisen tumma asustus tekevät elokuvasta hätkähdyttävän elegisen ja kauniin, vaikka aiheena on kärsivä ihmispaljous.

Taiteelliseen prosessiin olennaisesti kuuluva heittäytyminen palkittiin – Suomen kevät antoi ripauksen räntää ja sen jälkeen hehkuvan päivän puiston vanhojen puiden alla. Tummien pilvien alla performanssi olisi saanut aivan erilaisen sävyn.

 

Sukupolvien mittainen katkeruus ja katumus, anteeksiannon mahdollisuus ja välttämättömyys, vihan, onnettomuuden ja koston uppoaminen syvälle lihamme muistiin ovat Kaisa Salmen elokuvan tärkeitä ja ikuisia teemoja. Taide on jälleen kerran, samaan tapaan kuin Väinö Linnan Pohjantähti-trilogian aikaan, näyttänyt tietä syvempään ymmärrykseen, vapautukseen vaikenemisesta.

Salmen triptyykin tulisi kuulua jokaisen suomalaisen taidemuseon näyttelyohjelmistoon. Sen voisi myös kuvitella puhuttelevan koko Euroopan vanhaa mannerta, jota lukuisat sodat ja sisällissodat ovat arpeuttaneet.

Meissä on arpia, mutta yhdessä olemme vahvempia kuin se, mikä meitä on haavoittanut.

 

Kirjoittaja on kuopiolaislähtöinen kirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Suomen surkein ja typerin ohjelmaidea

Mainoksessa ähkii puolalainen putkimies

Teknologiatuotteet mukaan ympäristökeskusteluun

Ketjukirje kertoo menetetystä onnen ajasta.

Rikollista saa haastatella

Muutama jännä fakta Die Hardista

Iowassa alkaa olla ratkaisun hetket

Puolueiden ei pidä luvata liikoja

Johto reikään, kuinka vaikeaa se voi olla?

Kuurankukkia Ruotsin maalta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...