Älä kaiva maata edes itsesi alta.

Kun aloitin varusmiespalvelukseni parikymmentä vuotta sitten, meillä alokkailla oli sellainen varma tieto, että armeijan kouluttajat ryyppäävät ja mellastavat kännipäissään metsäleireillä.

Se oli yhtä varma tieto kuin se, että naapuriyksikössä oli sotilasmestari, joka oli ”ylenemiskiellossa”, koska hän oli joko taakse poistuttanut varaston katolla seisoneita varusmiehiä tai ampunut pistoolilla ruokalan kattoon. Siinä naapuriyksikössä palvellutta ihmistä en ole vielä tavannut.

Tapaamani kouluttajat olivat täysipäistä ja vastuuntuntoista väkeä. Kun joku kysyi alkoholinkäytöstä harjoituksissa, kouluttaja vastasi tiukasti: alkoholi ja ampumatarvikkeet eivät milloinkaan kuulu samaan paikkaan.

Kouluttajan viisautta olisi ollut hyvä laajentaa koko Puolustusvoimiin: alkoholi ja armeija eivät milloinkaan kuulu samaan paikkaan.

Puolustusvoimat valmistelee parhaillaan jättimäisiä hankintoja. Ilmavoimat uusii hävittäjiään, merivoimat laivojaan. Hintaa pelkästään näille hankkeille kertyy vähintään toistakymmentä miljardia euroa. Muutakin kalustoa pitää uusia, eikä sotamateriaalin hinta ole ollut laskemaan päin. Näissä hankkeissa Puolustusvoimien harkintakykyyn ja vastuullisuuteen on voitava luottaa täydellisesti.

Puolustusvoimat joutuu perustelemaan myös olemassaoloaan. Venäjä on tehnyt siitä viime vuosina helppoa, mutta vain kymmenisen vuotta sitten joukko kansanedustajia viritteli keskustelua siitä, tarvitaanko Suomeen muuta kuin pieni ja erikoistunut armeija. Asevelvollisuus on noussut sen jälkeenkin puheenaiheeksi. Kaikki häviävät, jos Puolustusvoimat syö omaa asemaansa keskustelun osapuolena.

Puolustusvoimilla ei yksinkertaisesti ole varaa murentaa uskottavuuttaan sillä, että kelomökkiharjoituksissa hölmöillään ja niiden jälkeen syynätään viinakuitteja. Puolustusvoimissa tämä pienellä viipeellä ilmeisesti ymmärrettiinkin: ihmisiä on vaihdettu, vastuuta kannettu.

Ohjesääntöön on ehkä jo lisätty rivi, joka sopii kaikille muillekin yhteiskunnan aloille: älä tötöile, älä läträä, toimi niin kuin nykymaailmassa pitää.

Teppo Koskinen on

Uusimmat

Kolumnit

Rukous ­– sydämen puhetta

Pöyristyttävä hallitusohjelma

Sinä olet lahjakkaampi kuin uskot

Kiva Kosice – kaupungissa viihtyy erinomaisesti

Ääni on annettava, vaikka henki menisi.

Tositelkkari voi olla hengenvaarallista

Puutarhan-

Mihin kohtaan laastari pitää laittaa?

Äänestäisikö eurovaaleissa?

Oodi Oodille

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...