Ampumahiihtojuhlan jälkeen on tyhjä olo

Parin viikon kisaurakka on ohitse ja järjestäjillä tyhjä olo. MM-projekti on täyttänyt mielet niin pitkään, että arkeen palaaminen on vaikeaa.

Kontiolahden Urheilijat, Joensuun kaupunki ja Kontiolahden kunta selviytyivät urakastaan arvosanalla 9 miinus.

Arviointivirheet kuljetuksissa, ravintola- ja WC-palveluiden riittävyydessä pudottavat tulosta. Osaa kisakansasta harmitti myös se, että etukäteen ostetuilla lipuilla ei välttämättä päässytkään oikeaan katsomoon, joka oli täyttynyt ”vääristä” henkilöistä.

Karjalainen ystävällisyys ja oikeanlainen kisahenki oli kuitenkin se, joka sulatti varsinkin ulkomaalaisten sydämet. Täällä välitetään oikeasti, miltä toisesta tuntuu. Pohjois-Karjalassa ei tunneta small talkia vaan pureudutaan ongelman ytimeen.

Kansainvälisen ampumahiihtoliiton johtajat ja virkailijat kehuivat myös Kontiolahti-henkeä. Miinusta antoi parakki- ja telttamainen alue; täällä kun on jouduttu kokoamaan stadion pala palalta eikä monen kansainvälisen verrokin tapaan kerralla.

Yleisömäärä oli positiivinen yllätys. Kun ruplan alamäki syventyi, oli tiedossa venäläisten turistien määrän rankka pudotus. Kiitettävästi suomalaiset ja oman maakunnankin ihmiset löysivät tiensä stadionille; tätä ei ole Kontiolahdella aiemmin nähtykään näin suuressa mitassa.

Kontiolahden poliittiset vastarannankiisketkin hiljentyivät hetkeksi nähtyään, että kohtuullisella panostuksella on kerrankin saatu aikaan kunnon kansanjuhla.

Mikä sitten on stadionin tulevaisuus? Taistelu Lahden kanssa taukosi vain hetkeksi, kun vuoden 2017 maastohiihdon MM-kisat veivät Salpausselällä päähuomion useaksi vuodeksi.

Ampumahiihtoliitolla tulee olemaan vaikeat linjaukset 2020-luvun pääjärjestäjää miettiessään.

On hyvin tiedossa, että kaksi vanhaa armeijan jermua, liittoa vanhakantaisesti johtava 74-vuotias prikaatinkenraali Olli Nepponen ja Kontiolahden grand old man Esa Haapala eivät tule kunnolla toimeen keskenään.

Nepponen yritettiin syrjäytttää jo viime syksyn liittokokouksessa, mutta jostakin taiottiin äänestämään lukuisia toiminnallisesti hiipuneita ”paperiseuroja”.

Vuonna 2018 eivät Nepponen ja Haapala ole enää eturivissä, mutta silti Kontiolahden asema liittopäättäjien silmissä on arvoitus.

Iso kysymys on sekin, kiinnostuuko suuri yleisö ampumahiihdon arvokilpailuista, kun valovoimaisin tähti Kaisa Mäkäräinen vääjäämättä lopettaa lähivuosina uransa?

On vaikea hahmottaa, että 3–4 vuodessakaan löytyisi täysin uusia korvaajia, joten Mari Laukkasen kehittymiselle on nyt peukutettava tosissaan.

Mäkäräinen on ollut ampumahiihdolle täysin korvaamaton vetonaula. Hänen on kertonut ilmoittavansa jatkostaan kauden jälkeen.

Urheilijalle lopettaminen ei ole helppo juttu, sillä ampumahiihtäjälle maailman valioihin kuuluminen on ollut ammattina vuosikausia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Elokuva ei ole pelkkää elokuvaa

Opi suojelemaan omaa energiaasi

Korkean korvamatoisuuden kappale

Miksi katsotte vääränlaisia ohjelmia?

Internet on vallannut vapaa-ajan

Disney+ tulee ja mullistaa markkinat

Pelastusarmeija itkettää tv-katsojaa

Lomamatka toi oivalluksen kotimaastamme

Frendit-elokuva tulee vielä

Mikä helpottaisi koko ajan pahenevaa närästystä?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...