Autourheilu ja vihreä ajattelu yhdessä on melkoista jeesustelua

Autourheilun voi kyseenalaistaa. Näin totesin eräälle harrastelija-autokuskille ja sain heti nenille. Ei nyt sentään turpiin tullut, naisihminen kun olen, mutta rallimiehen silmissä kipinöi vaaralliseen malliin.

En ehtinyt jatkaa lausettani, kun sain osakseni melkoisen ryöpyn - onneksi vain sanallisen. Myös maininta siitä, että itse liikun pyörällä, ei miellyttänyt, sillä sehän tarkoittaa vain sitä, ettei minulla ole varaa autoon.

Lause olisi jatkunut: "...mutta niinhän voi esimerkiksi yleisurheilunkin". Sain sen sanottua jonkin ajan päästä ja rallikuskikin leppyi, kun ymmärsi provosointini.

Tosin autourheilussa ja yleisurheilussa on se ero, että ensimmäisessä saastutetaan luontoa ja jälkimmäisessä urheilijaa itseään, jos doping sattuu kuulumaan ruokavalioon.

Viikonloppuna ajettu Jyväskylän MM-ralli herätti huomiota myös mielenosoituksillaan. Ensimmäinen, lauantaina kaupunkin keskustassa järjestetty, vastusti itse rallia ja toinen - ehkä pikemminkin mielenilmaus - rallin pääsponsoria Neste Oilia.

Kun autourheilu ja vihreä ajattelu asetetaan nokikkain, leimaamista esiintyy puolin ja toisin. Ilmeisesti rauhallisesti käyttäytyneet mielenosoittajat sekä Greenpeacen jäsenet ovat hihhuleita ja hasista hönkäileviä hippejä, rallikansa puolestaan kännistä örveltäviä apinoita.

Myös Kansainvälisen autourheiluliitto FIA:n johtoon pyrkivä Ari Vatanen herätti keväällä närkästystä ympäristöihmisissä ilmastonmuutosta vähättelevillä lausunnoillaan.

Yrityksiä vihreämmän laji-imagon suuntaan on autourheilupiireissä kuitenkin tehty. Kansainvälinen autourheiluliitto kyhäsi kokoon Make cars green -kampanjan, jossa muistutetaan esimerkiksi käyttämään moottorijarrutusta.

Uutiset -osiossa viimeisin päivitys on helmikuulta, joten hirveän tosissaan ei kampanjaa ole FIA:ssa ilmeisesti otettu. No, tuskin kukaan odottikaan, että formula ykkösissä päristeltäisiin yhtäkkiä hybridiautoilla.

Parempi esimerkki asteli vastaan viime kesänä rallicross-tapahtumassa. Divisioona 1 -luokassa ajanut Jani Paasonen kertoi tuolloin pyrkimyksistään vihreämpään lajinharrastamiseen.

Tavoitteena tälle kaudelle on hänen internetsivujensa mukaan ajaa rallin SM-sarjan N-ryhmässä maakaasukäyttöisellä autolla.

Paasonen ei tosin ole päivittänyt sivujaan tammikuun jälkeen - liekö Mitsubishi hyytynyt penkkaan.

Autourheilua on helppo haukkua, mutta aina ei tule ajatelleeksi myös muiden urheiluharrastusten ympäristövaikutuksia. Esimerkiksi jäähallien ylläpito kesäisin ei ole kaikkien mielestä välttämättä järkevää. Ja miten paljon jalkapalloilijat aiheuttavatkaan maaperän eroosiota nappiksillaan...

Kirjoittaja on Savon Sanomien urheilutoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Jouko Turkka pisti veljekset uusiksi

Annoin toisen mahdollisuuden Muuntohiilelle

Totista on moneen lähtöön

Mitä sinulle kuuluu?

Vähänkinoli riittävästi.

Yhdysvallat on pettänyt kurdit toistuvasti

Valtio ei sovi yrityksen omistajaksi

Kaikki peliin

Vetäytyminen, jota ei ole edes tapahtunut

Radio, olet muistoissani aina

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...