Egyptiläiset ovat kyllästyneitä väkivaltauutisiin

Viime sunnuntaina vietettiin Egyptin kansannousun nelivuotispäivää. Tammikuun 25. vuonna 2011 alkoi poliisin päivänä kansannousu, joka johti Egyptiä kolme vuosikymmentä hallinneen presidentti Hosni Mubarakin väistymiseen vallasta.

Kansannousun alkuperäisenä tavoitteena ei ollut Mubarakin kaataminen vaan parempi arki. Aktivistit kutsuivat kansaa koolle 25. päivänä vastustamaan raaistunutta poliisiväkivaltaa. Vastaavia mielenosoituksia poliisin mielivaltaa vastaan oli poliisin päivänä 25. tammikuuta järjestetty usein.

Egyptiläiset ovat aina olleet räiskyvästä luonteesta huolimatta rauhaa rakastavia ja enemmänkin leppoisia kuin helposti kahakoivia. Viimeisen neljän vuoden aikana on Egyptissä koettu ja nähty ennätyksellisen paljon väkivaltaa. Useimmiten yhteen ovat ottaneet eri tahoja tukevat aktivistit tai mielenosoittajat joko yksin tai yhdessä turvallisuusviranomaisten kanssa.

Kansannousun nelivuotispäivänä ei säästytty väkivallalta eikä kuolonuhreilta. Egyptiläiset tuomitsevat väkivallan ja tappamisen, mutta jokaiselle egyptiläiselle oli selvää, että turvallisuusviranomaiset vastaavat kansannousun vuosipäivänä kovin ottein jokaiseen tilanteeseen, joka voidaan tulkita mielenosoitukseksi, jotka ilman ennakkoilmoitusta ja lupaa ovat nykyään Egyptissä laittomia.

Kansan valtaosalta ei heru suurta sympatiaa kansannousun nelivuotispäivän noin parillekymmenelle kuolonuhrille. Egyptiläisten ehdoton enemmistö on äärettömän kyllästynyt väkivaltaan kuten myös mielenosoituksiin.

Valitettavasti iso osa kansasta on kyllästynyt myös äänestämiseen. Neljä vuotta sitten äänestysinto oli suurta, mutta viime vaaleissa äänioikeuttaan on käyttänyt noin puolet äänioikeutetuista. Maalis-huhtikuulle suunniteltujen parlamenttivaalien äänestysaktiivisuuden pelätään jäävän aiempia vaaleja alhaisemmaksi.

Egyptiläisten tärkeysjärjestyksen ykkössijalla on turvallisuus. Toisena tulee talous. Politiikasta kyllä puhutaan, mutta demokratiaprosessi on harvojen intohimona.

Egyptiläiset luottavat enemmän presidentin ja armeijan kuin kansanedustajien valtaan. Presidentti Al Sisillä on edelleen paljon ihailijoita, mutta suuri osa kansasta pitää häntä tärkeänä vain siksi, että Egypti tarvitsee vahvan johtajan turvallisuus- ja taloustilanteen paranemiseksi.

Diktatuuri, täysi vatsa ja turvallisuus ovat parempi vaihtoehto kuin demokratia, nälkä ja väkivallan pelko.

Kirjoittaja on Egyptissä asuva vapaa toimittaja .

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Monenlaista uutista ja uutislähetystä

Brexit-sopu saavutettu – ja lehmät lentää

MTV suunnittelee tähtiensä urat

EU-maa, joka marssii Attilan jalanjäljissä

Suomen kauden villit kuukaudet

Jouko Turkka pisti veljekset uusiksi

Annoin toisen mahdollisuuden Muuntohiilelle

Totista on moneen lähtöön

Mitä sinulle kuuluu?

Vähänkinoli riittävästi.

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...