Elämän virtaa - siis sähköä ja pattereita

Riikka: Normaali iltapäivä. Pääsen koulusta, tapaan kavereita Sokkarin kongissa. Puhelimet käyvät. - Missä oot, aijaa, tuun sinne, nähään moi.

Stop ja filmin pikakelaus muutama vuosikymmen taaksepäin. Todennäköisesti olisin sopinut tapaamiset tarkoin etukäteen, vaikkapa viideltä sielläjasiellä, vailla haavetta kännyköistä. Kotiin saavuttuani en tarkistaisi netistä festareiden päivitettyä esiintyjälistaa. En klikkaisi itseäni Wikipediaan koulun esitelmää varten, vaan kaivaisin esiin tietosanakirjan. Tai mikä vielä karumpaa, menisin kirjastoon. Tätäkö me olemme, tekniikkaan hautautunut sukupolvi?

Anni: Turhia kaunistelematta: sitä juuri. Monissa tilanteissa teknisten vempainten käyttö on itsestäänselvää. Joskus kuitenkin havahtuu pohtimaan, millaista arki mahtoi olla muutama vuosikymmen sitten - ilman kännyköitä, mikroaaltouunia ja kattavaa telkkarin kanavavalikoimaa. Vaikka monet toimet eivät hoituneet yhtä sutjakkaasti kuin nyt, niin, ehei, kukaan ei varmasti muistele noita aikoja pahalla.

Perheille jäi aikaa aterioida yhdessä, ja pöydässä varmaan turistiin ihan muusta kuin työstressistä tai mielialalääkkeiden sivuvaikutuksista. Olisi mielenkiintoista hypätä taaksepäin tuolloista elämänmenoa kokeilemaan. Voisi siinä olla hetken pihalla kuin pikkuvauva rattaissa päiväuniaikaan.

Riikka: Kyllä siinä voisi olla pientä uusavuttomuuden makua. On helpompaa tuudittautua tekniikan kehtoon, kietoutua sen luomaan turvan tuntuun, antaa asioiden hoitua napista painamalla. Elektroniikka on sulautunut osaksi arkea. Jokainen kuitenkin tietää, miltä tuntuu, kun näkökenttä sumenee ja elämä pysähtyy. Ei, et ole kuollut, se on vain sähkökatkos.

Ihanaa, voidaan ottaa esiin kynttilöitä ja tunnelmoida. Tai - se todennäköisempi vaihtoehto - kirota raskaasti yleistä toimettomuutta. Samalla tavalla arki mullistuu, jos ja kun armas telkkari pettää tai tietsikka jättää. On kuin menisi katkolle se kaikkein paraskin parisuhde.

Anni: Mutta siinähän avautuu vain mainio tilaisuus hankkia tilalle entistä uudempi ja uljaampi heila - ei kun versio kyseisestä laitteesta. Tosin elektroniikan huimassa kehitysvauhdissa ajan tasalla pysyminen ei ole kaikille yhtä helppoa.

Itse olen laitteiden kanssa avuton tapaus. Kännykkäsukupolven edustajana hävettää tunnustaa, etten ole eläessäni polttanut ainoatakaan cd-levyä, käyttänyt meseä, laittanut kuvia IRC-galleriaan... Usko tai älä, silti olen vielä onnistunut pysymään elävien kirjoissa (kirjakustantajille vinkiksi: voin myydä selviytymistarinani, kunhan hinnasta sovitaan ).

Riikka: Välillä tuntuu, että tekniikan osalta kaikki tarpeellinen on keksitty. En minä ainakaan tarvitse telkkariini tsiljoonaa taivaskanavaa tai puhelimeeni internetiä.

Anni: Minä taas tahdon ostaa levyni kaupasta kansilehtisillä varustettuina ja lukea tilaamani lehdet paperiversioina.

Riikka: Tulevaisuudessa se voi olla helpommin sanottu kuin tehty. Mikään ei onnistu ilman jonkinlaista laitetta. Ihmissuhteetkin hoituvat kätevämmin netin kautta: mese päälle ja näppis sauhuamaan. Mitä sitä enää ketään livenä tapailemaan. Jalkapalloakin pelataan mieluummin pleikkarilla kuin huhkitaan kentällä.

Jotta pienistä mukuloistakin kasvaisi kelpo sohvaperunoita, koulunkäynti siirretään nettiin. Pian päästämme kasvaa pistorasioita. Ajatuskin käy sähköllä.

Ai että unelmayhteiskuntako? Sitäpä juuri. Teknistä osaamista parhaimmillaan.

Kirjoittajat ovat kuopiolaiset 17-vuotiaat kaksoset, jotka opiskelevat Minna Canthin lukiossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Kun ravintolan sisään tulvi kuormallinen lunta

Anton Paulon uusi koti

Koulussa juoksin, mutten oppinut juoksemaan.

Entä jos olisit itsesi paras ystävä arvostelemisen sijaan?

Pintaremontti ei auta

Työperäinen maahanmuutto ei pelasta

Kokoomus virittelee johtajakisaa

5G-ristiretki hiipumassa taistelu- väsymykseen

Miksi lukio on parempi kuin some?

Kolumni: Onko tulevaisuus utopiaa vai dystopiaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...