Emansipaation viimeinen vaihe: vuoden 1968 nuoret vapauttavat itsensä vallasta

Tieteilijäystäväni S. yritti pyynnöstäni laatia sosiologista teoriaa viime päivien tapahtumista. Teorian perustaksi päätimme ottaa sukupolvianalyysin.

Halusin tietää, mihin sukupolveen yhteiskunnassamme merkittäviksi vaikuttajiksi kohonneet eksoottiset tanssijattaret kuuluvat. Tieteilijä S. kertoi selvitystyön jälkeen, että tanssiryhmä Glamour Dolls, jonka johtajattarella on ollut sähköisiä kytkentöjä maamme huippupolitiikkaan, muodostuu 18-35-vuotiaista viihdyttäjättäristä.

Tästähän on helppo laskea syntymäaikoja. Neidot ovat syntyneet suunnilleen vuosina 1973 - 1990. Nämä vuosiluvut otettiin jatkoanalyysin pohjaksi.

Tähtäsimme rationaaliseen selitykseen. Mikä tekee vaaleanpunaisiin hörhelöihin pukeutuneesta, peppua keikuttavasta 1-35-vuotiaasta Tenho Nukesta (ryhmän nimi vapaasti suomennettuna) valtakunnanpoliittisen vaikuttajan? Edelleen kysyimme, mikä yhtäältä saa tytön liittymään Tenho Nukkeihin ja mikä puolestaan saa poliitikon hullaantumaan juuri heistä.

Kauashan on nimittäin tultu kotkamaisen uljaista diplomaatinrouvista, jotka residensseissään diskreetisti painoivat kuulokkeen helmikorun somistamalle korvalleen, kun ikihonkamainen presidentti soitti ja tahtoi ymmärrystä. Ja kaikkien Kohu-Nukkien esiäidit Minna Craucher ja Tabe Slioor olivat hekin kovin rouvamaisia ilmestyksiä verrattuina Tenho Nukkeihin.

Tieteilijä S. keksi selityksen kaikelle. Tenho Nukkien sukupolvea määrittää 1990-luvun alkupuolen dramatiikka. S. selosti, että heistä vanhimmat astuivat aikuisuuteen juuri syvän laman aikaan. Tuolloin elettiin päiväkahvien, tissibaarien ja itäprostituution aikaa. Kaikkea voitiin myydä - ja pitikin myydä. Jos asiakas tykkää röyhelöistä, annetaan hänelle röyhelöitä. Ei tyhmä ole se, joka tarjoaa vaan se joka ostaa.

Tuntui järkeenkäyvältä. Ja kun sanoin: nuorimmat Tenho Nuket syntyivät yhteiskuntaan joka oli jo kokonaan hyväksynyt tämän arvomuutoksen, tieteilijä S. nyökki innokkaasti.

Tekstiviestejä myyvät Tenho Nuket kuvastavat siis yhteiskuntamme läpikaupallistumista. Mutta miten sitten Nukkien ihailijat? Heistä kuuluisin astui aikuisuuteen Euroopan hulluna vuonna 1968, opiskelijamellakoiden, hippiliikkeen ja vapaan seksin aikaan. Nuoriso vaati silloin valtaa itselleen. "Nyt näyttäisi siltä", totesi tieteilijä S., "että 60-luvun emansipatorinen projekti ja seksuaalinen vallankumous on tullut päätepisteeseensä. Valta on kumottu seljälleen ja sen päällä istuvat nuoret naiset kahareisin."

Vanhaa valtaa edustavat nyt ikinuoret 60-lukulaiset, joiden sukupolvimuistiin on koodautunut ehdoton nuoruuden ihannointi. Ja nuoruuden signaaliksi saattavat riittää viattoman vaaleanpunaiset röyhelöt, ainakin yökerhon hämärässä. Kun arvomaailmat täten kohtaavat, siinä miestä viedään kuin pässiä narussa. Näin on vuoden 1968 poliittinen agenda toteutunut: vanhat on syrjäytettävä, sillä ne eivät ymmärrä tulevaisuutta. Vain nuoriso osaa tarttua rautaisin käsin vallan kahvaan ja ohjata politiikkaa oikeaan suuntaan.

Kirjoittaja on kuopiolaissyntyinen kirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Äiti(!) twiittasi(!) ja olin eri mieltä

Kiinassa kansa tykkää kiinalaisesta

Lapsi ei ole omaishoitaja

Uusi tv-kanava jäi monilta huomaamatta

Susien suojelu jakaa mielipiteitä voimakkaasti

Joskus rooli tarttuu tiukasti näyttelijään

Voiko ihmisiä ja ihmissuhteita hinnoitella?

Henkinen minäni kaipaa Suomi-draamaa

Kuinka korvata maitotuotteita?

Miksi Yle väheksyy kirjallisuutta?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...