Ennen kansakuntaa yhdistettiin sisulla, vaan millä nyt?

Nyt se on sitten ihan tieteellisesti todistettu. Urheilu yhdistää kansakuntaa. Näin kertoo Jouko Kokkosen väitöstutkimus, josta lehdessämme kerrottiin lauantaina.

Väitös väittää, että erityisen tärkeää suomalaiselle kansallistunnolle urheilijoiden menestyminen oli nimenomaan nuoren valtion alkutaipaleella, viime vuosisadan alussa.

Jos nollatutkimuksia on olemassa, tämä liippaa kyllä aika läheltä.

Urheilumenestyksen yhdistävä vaikutus omaa itsetuntoa hakeneelle juuri itsenäistyneelle Suomelle on tiedetty aina, mutta hyvä, että se tulee näin ihan virallisesti todistetuksi.

Kokkonen on tutkinut vuosien 1908-1952 välisiä olympiakisoja käsitteleviä lehtikirjoituksia.

Tutkimuksessa todetaan, että Suomelle ominaista on ollut sisu-käsitteen luominen ja ylläpitäminen. Tällaista myyttiä ei Kokkosen mukaan esiinny muualla.

Kuka tuota myyttiä ylläpitää?

Onko se urheilija itse, joka ajattelee, kun joku pyrkii loppusuoralla ohi, että meinaa mennä ohi, mutta onneksi minulla on sitä sisua. Ajatuksen voimalla tossu siirtyy toisen eteen nopeammin kuin se fyysisesti olisi edes mahdollista.

Vai onko se yleisö, joka ei yksinkertaisesti hyväksy häviämistä, ja lietsoo kannustamisellaan urheilijan tekemään enemmän kuin hän pystyy.

Vai onko se tiedottaja, joka sinänsä normaalin ja harjoitellun suorituksen kertoo tapahtuneen vain suomalaisen sisun voimalla.

Oli tuo myytintekijä kuka hyvänsä, on hän tehnyt hyvää työtä.

Suomalaisella sisulla on aivan varmasti voitettu monta kilpailua, ja kuten nyt on todistettu, siitä on ollut hyötyä koko yhteiskunnalle.

Mutta ei niin paljon hyvää, ettei jotain pahaakin.

Sisun ansiosta olemme saaneet virheellisen kuvan kansakuntamme todellisista mahdollisuuksista olla urheilun suurvalta. Sitä me emme koskaan ole olleet, emmekä taatusti tule sellaiseksi muodostumaan.

Tämä on huono asia siksi, että monet eivät sitä tiedä.

Kun havaitaan, että sisu ei riitä, etsitään muita keinoja saavuttaa sisu-myytin vaatimia tuloksia. Silloin ollaan vaarallisilla vesillä.

Sisu on valitettavan usein vaihtunut kiellettyihin menetelmiin. Se on kääntänyt koko menestyksen tavallaan itseään vastaan. Jos suomalainen ylittää maalilinjan voittajana, tulee ensimmäisenä mieleen odotus positiivisesta testituloksesta.

Nykyisin arvokisoja on paljon aiempaa enemmän - ja modernin tiedonvälityksen ansiosta niistä tiedetään paljon enemmän -, ja siksi menestystä ja menestymättömyyttä tulee niin runsaasti, että niiden vaikutus on kokenut inflaation.

Silti urheilumenestyksellä on kansallista merkitystä. Tutkimuksessa varmistettiin tiedoksi sekin luulo, että osa ihmisistä ei välitä urheilusta ja osa välittää.

Niille, joiden elämään urheilulla ei ole mitään vaikutusta, se ei luonnollisesti lisää kansallistunnettakaan.

Jos penkkiurheilija joskus ajattelee edes jotain positiivisia ajatuksia ruohonleikkurillaan häiriköivästä naapurista, se on silloin, kun sinivalkoasuinen urheilija pärjää.

Kirjoittaja on Savon Sanomien urheilutoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Kun sukupuoli vaihtuu, nimi kuolee

Paluu arkeen joukkoampumisten jälkeen on vaikeaa

Ruotsissa osutaan napakymppiin, Suomessa ei

Amerikkalaiset yhä riippuvaisempia ilmastoinnista

Kun koolla on väliä

Ei yhtään ylimääräistä

Elokuva ei ole pelkkää elokuvaa

Opi suojelemaan omaa energiaasi

Korkean korvamatoisuuden kappale

Miksi katsotte vääränlaisia ohjelmia?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...