Erätaukohaastattelujen ihanuus ja turhuus

Jääkiekon MM-turnaus, tuo jokavuotinen vapunjatke ja karnevaali, starttaa huomenna perjantaina. Se lienee ajankohta, jolloin suomalaiset tv-katsojat näkevät kaikkein sankimmin joukoin legendaarisia erätaukohaastatteluja.

Tai en minä tiedä, kuinka sankoin joukoin niitä nähdään. Jäävätkö ne vapaalla kanavalla mainosten alle? No, samapa tuo. ”Hikihaastatteluista” ja niiden tarpeellisuudesta ollaan joka tapauksessa monta mieltä.

”Lisätään luistelua ja laitetaan kiekkoa ja miestä maalille.”

Twitterin päivystävät sporttipuritaanit puhuvat siitä, että urheilijan haastatteleminen kesken suorituksen on paitsi kyseenalaista, myös journalistisesti onttoa. Jälkimmäisen osalta he ovat pääsääntöisesti oikeassa. Mitenkään kyseenalaisina en erätaukoturinoita pitäisi. Niitä on tehty maailman sivu ja ammattiurheilija on niihin tottunut.

Tuskin kukaan ajatteleva ihminen kuvittelee niiden tuovan lähetykseen mitään tajunnan räjäyttävää analyyttistä ulottuvuutta. Ei yksikään urheilija pysty purkamaan suoritustaan atomeiksi kesken sen suorituksen.

Mutta hikihaastattelut rytmittävät lähetystä ja tuovat fiilistä. Kun katsojia on vaikkapa 1,5-2 miljoonaa, se kolme lausetta huohottava hikinen kasvo on yllättävän monelle niistä merkityksellinen. Kenties paras mahdollisuus nähdä oma idoli lähietäisyydeltä.

Se katsoja, joka kokee moisen turhaksi, osaa siirtyä tässä kohdin jääkaapin suuntaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Susien suojelu jakaa mielipiteitä voimakkaasti

Joskus rooli tarttuu tiukasti näyttelijään

Voiko ihmisiä ja ihmissuhteita hinnoitella?

Henkinen minäni kaipaa Suomi-draamaa

Kuinka korvata maitotuotteita?

Miksi Yle väheksyy kirjallisuutta?

Onnellinen vainaja

Monenlaista uutista ja uutislähetystä

Brexit-sopu saavutettu – ja lehmät lentää

MTV suunnittelee tähtiensä urat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...