Eristyksissä kuolemaan asti

Corleonessa, Sisiliassa laskettiin heinäkuussa haudan lepoon Bernardo Provenzano. Viranomaiset saattelivat uurnan Milanosta hautausmaalle asti, olihan kyseessä yksi Italian suurimmista mafiapomoista.

Provenzano johti Cosa ­Nostraa vuodesta 1993 vuoteen 2006, jolloin hänet pidätettiin. Lukuisiin elinkautisiin vankeusrangaistuksiin tuomittu mies ehti pakoilla lain kouraa 43 vuotta. Hän oli kuollessaan 83-vuotias ja sairastanut pitkään.

Viimeisinä vuosinaan Provenzano oli otsikoissa vankeustuomionsa toteutustavan vuoksi. Mafiapomo istui eristyssellissä kymmenen vuotta – myös sen jälkeen, kun hän vajosi koomaan. Niin kutsuttu 41 bis -vankeusmuoto on varattu kaikista vaarallisimmille mafiosoille ja terroristeille, ja siihen on määrätty Italiassa satoja vankeja.

Eristysvanki viettää sellissä 22 tuntia vuorokaudessa ja ulkoilee yksin tai tarkkaan valitun toisen vangin kanssa. Puheluita sallitaan yksi kuukaudessa. Sekin vain perheenjäsenelle, joka joutuu puhelua varten matkustamaan lähimpään vankilaan.

Tapaamisia on enintään kaksi kuussa, ja vanki joutuu riisuutumaan alasti sekä niitä ennen että niiden jälkeen. Siitä huolimatta, että tapaamisen aikana välissä on lasi, eikä fyysistä kontaktia sallita muiden kuin lasten kanssa. Eristäminen johti erään mafiapomon kohdalla siihen, että yksi hänen lapsistaan syntyi koeputkihedelmöityshoidon avulla.

Eristämisen tarkoituksena on estää vangin kommunikointi rikollisjärjestönsä kanssa. Vuosien varrella 41 bis on kuitenkin alkanut muistuttaa lisärangaistusta. Parlamentin ylähuoneen ihmisoikeuskomission tuoreen selvityksen mukaan eristäminen sisältää joissain tapauksissa piirteitä, jotka ylittävät tarpeen estää mahdollinen viestien välittäminen.

Lehtitietojen mukaan eristysvangeille esimerkiksi sallitaan vain tietty määrä vaatteita, eikä se monien vankien mielestä ole riittävä. Sandaaleita saa joissain vankiloissa käyttää vasta 21. kesäkuuta alkaen. Seinälle ei saa kiinnittää valokuvia.

Yksityisyyttä ei ole, vaan vankeja kuvataan ja tarkkaillaan jopa wc:ssä. Eristysvangit eivät saa tehdä ruokaa sellissään, opiskella tai tehdä käsitöitä. Selvityksen lopputulos oli joukko suosituksia, joiden avulla vankien oloja voisi inhimillistää.

Mutta palataan Provenzanon tapaukseen. Kolmen viimeisen elinvuotensa aikana entinen mafiapomo ei kyennyt puhumaan tai ymmärtämään, missä oli. Viime syyskuussa korkein oikeus myönsi, ettei eristys ollut enää tarpeen miehen vaarallisuuden vuoksi tai siksi, että tämä yrittäisi lähettää viestejä.

Oikeus päätti kuitenkin jatkaa eristystä, sillä sen mukaan Provenzanoa ei tavallisella sairaalaosastolla olisi pystytty hoitamaan yhtä tehokkaasti. Aiemmin eristystä oli perusteltu sillä, että heikossa kunnossa ollut mafioso olisi voinut joutua kostoyritysten uhriksi.

Provenzanon omaiset vierailivat tämän luona kolme päivää ennen kuolemaa. Uutta vierailulupaa heille ei myönnetty ajoissa, vaan se saapui vasta kuoleman jälkeen. Provenzanon lakimiehen mukaan todelliset eristysvankeuden kärsijät olivat lopuksi mafiapomon perheenjäsenet. Siinä on kieltämättä koston makua, että vaimolta ja lapsilta kielletään vierailu kuolevan omaisensa luona tämän viimeisen 48 tunnin aikana.

Kirjoittaja on Roomassa asuva vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Green Deal voi tarkoittaa nykymuotoisen EU:n loppua

Berliinin muuria ja hyvää munkkia.

Järki voittaa vielä, koska kaikilla on liikaa pelissä

Kummalliset äänestykset

Mitä sanoa nuorelle urheilijalle hänen tuekseen

Politiikan feeniks-linnulla totuuden hetki

Lupaus kestää noin kuusi päivää

Viimeistä viedään

Jäi koukkuun ja rysän päältä kiinni

Komea, sulava ja selväsanainen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...