Eväitä ilmaston ja luonnon suojeluun

Parlamentista

Jo pitkään on tiedetty ilmastonmuutoksen lisäävän sään ääri-ilmiöitä. Tämä on näkynyt myös meillä Suomessa. Viljelijöille poikkeavista satokausista on jo tullut uusi normaali. Nyt odotettiin jopa Savo-Karjalaan asti yltävää hellejaksoa.

Ilmasto lämpenee ihmisen toiminnan seurauksena. Viimeksi kuukausi sitten kansainvälisen ilmastopaneelin tutkijat muistuttivat siitä, että meidän täytyy huolehtia elinympäristöstämme paremmin.

Tutkijoiden hyvä uutinen kuuluu, että toivoa on, mutta aikaa ei ole hukattavaksi. On ryhdyttävä rivakasti toimiin. Viesti on kuultu. Suomen hallitus panostaa historiallisen paljon ilmastonmuutoksen torjuntaan ja luonnon köyhtymisen pysäyttämiseen.

Ilmastotoimet vaativat muutoksia yhteiskunnan rakenteissa. Muutoksessa on tärkeää, että se on mahdollisimman reilu kaikille. Tästä haluamme pitää huolta.

Kun hallitus nostaa polttoaineveroa, samalla kevennetään pienituloisimpien verotusta ja parannetaan etuuksia. Vastaavasti kun energiaverotusta uudistetaan ohjaamaan pois fossiilienergiasta, on pidettävä huolta, ettei kenenkään koti jää kylmäksi.

Ilmaston ja luonnon kannalta parempia vaihtoehtoja tulee olla jokaisen suomalaisen saatavilla. Hallitus tekee tiivistä ministeriörajat ylittävää yhteistyötä muun muassa sen eteen, että tuotamme enemmän biokaasua korvaamaan fossiilisia polttoaineita.

Kierrätysraaka-aineista, kuten pelloille levitettävästä lannasta tai jätteistä polttoaineen tuottaminen liikenteeseen on monella tapaa ympäristöteko. Se tarjoaa vähäpäästöisen ja edullisen vaihtoehdon autoilijalle, hillitsee Suomen metsäkatoa ja luo uusia työpaikkoja.

Vietämme parhaillaan myös Hävikkiviikkoa. Me suomalaiset heitämme vuosittain yli 20 kiloa ruokaa roskiin henkeä kohden. Peräti kolmannes maailmassa tuotetusta syömäkelpoisesta ruuasta ei päädy vatsoihimme asti. Mitä tuhlausta!

Oman ruokahävikin vähentäminen on kotitalouden rahaa säästävä arjen ilmastoteko, joka on syytä aloittaa viimeistään tänään.

Ilmastonmuutos on aikamme suurimpia haasteita. Sen torjumiseksi tarvitaan poliittisia päätöksiä, jotta yhteiskunnan rakenne ohjaa ilmastoystävälliseen toimintaan.

Yhtä lailla tarvitsemme mukaan jokaisen suomalaisen. Yhdessä tehty reilu muutos on mahdollinen. Uskon, että siitä myös seuraavat polvet olisivat ylpeitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Lapsi ei ole omaishoitaja

Kiinassa kansa tykkää kiinalaisesta

Uusi tv-kanava jäi monilta huomaamatta

Susien suojelu jakaa mielipiteitä voimakkaasti

Joskus rooli tarttuu tiukasti näyttelijään

Voiko ihmisiä ja ihmissuhteita hinnoitella?

Henkinen minäni kaipaa Suomi-draamaa

Kuinka korvata maitotuotteita?

Miksi Yle väheksyy kirjallisuutta?

Onnellinen vainaja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...