Futisautiomaan asukkaat löysivät keitaan - tai kangastuksen

Kuvittele suuri joukko ihmisiä vaeltamassa autiomaassa. Puutetta on ruoasta ja juomasta. Väsymys vaivaa. Juuri, kun voimat alkavat lopullisesti ehtyä, näkyy kaukana taivaanrannassa keidas. Uupumuksesta huolimatta joukko aloittaa innokkaan juoksemisen. Keitaalla odottaisi pelastus ja melkoisen mukavat juhlat.

Kuvittele seuraavaksi suurehko suomalainen urheilukaupunki, jonka urheilijat ja seurat ovat menestyneet loistavasti monissa eri lajeissa. Yksi puute kuitenkin löytyy. Vaikka kaupungissa asuu runsaasti jalkapallosta kiinnostuneita ihmisiä, kaupungin joukkue ei ole koskaan pelannut kauniin pelin pääsarjassa. Ensi kaudella se tilanne on lähempänä kuin koskaan. Ei siis ole ihme, että kaupungissa on jalkapallobuumi.

Jyväskylän jalkapalloilmiö on vahva. Paikallisesti sen kiinnostavuudesta kertoo lauantaisen Viikingit-ottelun katsojaluku 3 666 (samaan aikaan pelatussa toisessa Ykkösen ottelussa PK-35-VIFK oli 90 katsojaa), mutta Jyväskylän buumi on merkittävä jo kansallisesti. Monet jalkapallon seuraajat Jyväskylän ulkopuolellakin toivovat JJK:n nousua pääsarjaan.

PERIAATTEESSA Jyväskylän jalkapallobuumissa ei ole mitään ihmeellistä. Yleensäkin ihmiset innostuvat, jos tarjolla on jotain täysin uutta. Jyväskylän kohdalla erikoista on vain innokkuuden voimakkuus. Lauantain vierasotteluun Atlantista vastaan on Jyväskylästä lähdössä useampi bussilastillinen faneja. Se ei ole tavanomaista edes Veikkausliigassa.

Suomessa JJK:n nostattamaan buumiin verrattavaa menoa löytyy vain Turusta, jossa Interin mestaruuskamppailu on saanut väen liikkeelle. Vastaava buumi voisi silti syntyä monella muullakin paikkakunnalla. Perinteikkäissä jalkapallokaupungeissa, kuten Kuopiossa, Vaasassa, Kokkolassa tai Kemissä, syntyisi raju buumi siinä vaiheessa, jos kaupungin joukkueet taistelisivat mitaleista. Futisautiomaan (=Jyväskylä) asukkaat ovat siinä mielessä erilaisia, että he ovat löytäneet keitaansa jo mahdollisuudesta nousta Veikkausliigaan.

BUUMIN KESKELLÄKIN Jyväskylässä olisi muistettava, että kaupungin jalkapallokulttuuri on kaikesta hehkutuksesta huolimatta nuorta, eikä jalkapallon seuraamisesta ole tullut jokaviikkoinen tapa. Kuvaavaa kulttuurille on, että Viikingit-ottelun katsomossakin keskusteltiin kesken pelin äänekkäästi jääkiekon SM-liigan yllättävästä sarjatilanteesta.

Futisbuumi oli vahva Jyväskylässä jo viime kesänä, kun JJK pelasi alkukesästä loistavasti. Tuolloin liekki sammui yhtä nopeasti kuin oli syttynytkin. Sama oli lähellä tapahtua tänäkin kesänä, mutta erityisesti se voi toistua tulevaisuudessa. On täysin mahdollista, että ensi kesänä JJK potkii Ykkösen keskikastissa noin 500 katsojan edessä.

Keski-Suomen futisautiomaan asukkaat toivovatkin löytäneensä todella keitaan eivätkä kangastusta.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen urheilutoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Suomi-laiva tarvitsee kaikkia

Monta todella hyvää syytä kirjoittaa

Joku raja sentään tyhjänpäisyydelläkin

Näyttäkää nyt sitä yleisöäkin

Juhannuksenahan voi laittaa tv:n kiinni, eikö?

Uutisia: et ole niin spesiaali kuin luulet

Eurobudjetista uusi rahareikä?

Egyptiläiset muistelevat risti-riitaisin tuntein

Itsemurhat herättivät huolen tosi-tv:stä

Ilmastoahdistus iskee varkain

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...