Kaikki uusi on syntynyt riskinotosta

Kolumni

Hei sinä, joka valmistut tänä koronakeväänä! Päätät peruskoulun, lukion, ammattikoulun, ammattikorkeakoulun tai yliopiston. Tai minkä tahansa koulutusväylän, jonka olet valinnut tieksesi tulevaan.

Tuskin veikkaan väärin, jos sanon, että ympärilläsi on paljon huolestuneita kasvoja. Maailma on huolipuhetta täynnä. Me suomalaiset olemme aivan erityisen eteviä maalaamaan päivänpaisteellekin surureunat. Se johtuu vaikeasta historiastamme pohjoisena rajamaana, se johtuu katovuosista, sodista ja taudeista, jotka ovat painaneet elämänasenteeseemme tummat leimat.

”Pessimisti ei pety”, kuuluu tunnettu kotimainen sanonta. Sen mukaan ei kannata odottaa hyvää, koska silloin ei altistu kivulle, jota pettymys tuottaa.

Mutta mitä vikaa on pettymisessä? Mitään tässä maailmassa ei tapahdu, mikään ei kehity ilman odottamisen, valmistautumisen, pettymisen ja uuden yrityksen ristiaallokkoa. Ei ole olemassakaan suoraa tietä menestykseen, eikä menestystä koskaan kestä ikuisesti. Elämässä tulee onnistumisia, mutta niin tulee myös takaiskuja.

Negatiivisten tunteiden ja kokemuksien kaihtaminen johtaa usein mielihyvän metsästykseen elämän tärkeimpänä päämääränä. En tarkoita, että vaikeuksia kerjäämällä ja niissä kahlailemalla saisi erityisen mielekkään elämän.

Mutta vastoinkäymisten varominen johtaa haluttomuuteen ottaa riskejä. Ja kaikki uusi tässä maailmassa on syntynyt vain riskinoton, uuden etsimisen ja epävarmuuden sietämisen kautta.

Ei pessimistin vastakohta ole optimisti. Henkilö, joka suhtautuu kaikkeen myönteisesti ja uskoo kaiken aina onnistuvan ja järjestyvän. Sellainen elämänasenne on pahimmillaan harhainen.

Maailmassa on paljon asioita, joita ihminen ei voi hallita ja jotka tulevat yllätyksenä sotkemaan täysin kohtuullisetkin, järkiperäiset suunnitelmat.

Kaikki ei käy aina hyvin eikä useinkaan aivan juuri niin kuin toivotaan.

Pessimismin vastakohdaksi asettaisin toiveikkuuden. Toivoa tarvitaan aina, maailma ei ikinä ole valmis.

Toivossa on se hyvä puoli, että sitä ei vaikeimmissakaan olosuhteissa voi sammuttaa. Se ei riipu siitä, onko ihminen ”onnistunut” tai saanut suunnitelmansa toteutettua.

Kun sinä tänä keväänä valmistut ja saat kukkasesi ja todistuksesi, niin muista, että maailma ei ikinä ole pysähtynyt yhteenkään kriisiin. Ihmisen toivoa ei ole helppo sammuttaa. Älä anna kenenkään tehdä itsellesi sitä äläkä itse tee sitä muille. Ja kaikkein tärkeintä: hoida sitä pientä liekkiä, joka sisälläsi palaa.

Maailma muuttuu, me petymme, yritämme uudelleen, saavutamme jotain tärkeää, menetämme jotain, mikä tuntui suurelta ja korvaamattomalta – ja jonain päivänä, jos jaksamme pitää silmät auki ja sydämen lämpimänä, huomaamme, että tilalle on tullut jotain uutta.

Ihmiset, joiden kanssa elämme, voivat auttaa meitä havaitsemaan hyvän vaikeuksienkin keskellä. Sillä tavoin meistä kasvaa vahvoja toivossa.

Kaikkea hyvää sinulle joka olet alkamassa tietäsi. Sopivia saavutuksia, pieniä pettymyksiä, iloja ja suruja, toivon vakaata tulta.

Kirjoittaja on kuopiolaislähtöinen kirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Egypti avaa turismia – huolena korona ja turvallisuus

Tässä kolumnissa ei olla mitään mieltä

"Heti kun lukujärjestys ja rutiinit katoavat, iskee järkyttävä kontrollin tarve"

Kuntia tuetaan kriisin jälkihoidossa

Uudet vääryydet eivät poista vanhoja

Valtio ei voi velkaantua holtittomasti

Suomi(mista) sulku- linjalla.

Milloin palataan normaaliin arkeen?

Keltainen viiva on kaunis ja siksi hyvä.

Lukijan appelsiinit

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...