KalPan menestystä ei ymmärretä

KalPa hyppäsi kuluvaan kauteen liigan viidenneksi suurimmalla pelaajabudjetilla (2,4 miljoonaa euroa) - ja nappasi itselleen runkosarjan ykkössijan.

Jokerit (2,9 miljonaa) on sarjan hövelin palkanmaksaja yhdessä HIFK:n kanssa. Narripaidat selvisivät nippa nappa kuuden joukkoon. Kolmanneksi avokätisin organisaatio Kärpät (2,8 miljoonaa) joutuu hakemaan vauhtia oikeitten pudotutuspelien karsintalenkiltä; arvaamattomalta villikortti -kierrokselta;

SaiPa määritteli kauden alla pelaajabudjetikseen 1,2 miljoonaa euroa. Lappeenrantalaisia sijoitettiin varsin yksimielisesti runkosarjan jumboksi. Mopoautolla ei pitänyt olla asiaa moottoritielle, mutta niin vain saimaalaiset taistelivat kalkkiviivoille asti paikasta kymmenen joukossa.

Hyvä asia urheilulle.

 

Niin upeaa ja urheilun perimmäisiä arvoja ylistävä kuin SaiPan tuhkimotarina onkin, niin yhtä lailla on päivänselvää, ettei liigassa menestytä pitkässä aikajanassa pennosilla.

Pieni voi olla kaunista tiettyyn rajaan saakka.

Mitaleista pelaaminen edellyttää pelaajabudjettia, joka on suurempi kuin vähintään puolella sarjan joukkueista.

Tämä on ollut myös yksi KalPan menestyksen tärkeimmistä pitkospuista. Organisaatio operoitiin kelpo kuntoon jo uuden liiga-aikauden alla. Kun pari ensimmäistä paluun jälkeistä sesonkia meni poskelleen, alettiin pelaajabudjettia nostaa tasaisen varmasti kohti ylempää keskikastia.

Kuopiossa pelataan pudotuspelejä neljäntenä keväänä peräkkäin.

Ei sattumaa.

 

KalPan menestys tuntuu olevan edelleen vaikeasti ymmärrettävä asia lajin perinteisissä mahtikeskuksissa.

Kuopiolaisten triumfia runkosarjassa pidetään hellyttävänä ja tervetulleena asiana, mutta samaan aikaan muistutetaan siitä, että kun pudotuspelit alkavat, niin isot pojat valtaavat hiekkalaatikon.

Viimeksi torstain Ilta-Sanomissa HIFK-legenda Matti Hagman jakoi kiitosta hyvästä kaudesta KalPalle - ja siinä sivussa Pelicansille ja Ässille -, mutta muistutti heti perään, ettei kolmikon henkinen kantti riitä playoffseissa.

Kevät on Hagmanin mukaan HIFK:n. Savolainen vastine asiaan kuuluu: voi olla, mutta voi olla olemattakin.

 

Torstai sinetöi, että pääkaupungin kiistakumppanit HIFK ja Jokerit pääsevät painimaan keskenään heti puolivälierissä.

Ei ole vaikea arvata, mihin ottelupariin valtakunnallinen media viikon päästä alkavissa ottelusarjoissa keskittyy. Esimakua saatiin jo vuosi sitten, kun samat joukkueet olivat nokikkain samassa vaiheessa. Kehä kolmosen sisäisen tietämyksen mukaan liigakauden kliimaksi koettiin jo siinä vaiheessa.

Samaa signaalia on ilmassa nytkin.

Eikä siinä mitään. HIFK ja Jokerit muodostavat otteluparina klassikon, jonka historiasta löytyy yhtä sun toista.

Mutta mestaruutta ei siinä parissa ratkaista.

 

Kauden mittaan tuntui joskus siltä, etteä KalPan riemukulkua osattu ihan aina arvostaa kotikulmillakaan. Kritiikkiä tuli, vaikka sarjan kärkipaikka oli kuopiolaisten hallussa lähes kauden alkupotkuista lähtien.

Runkosarjavoiton varmistaneessa kotipelissä tiistaina kotiyleisö otti kaiken ilon irti menestyksestä - yhdessä joukkueen kanssa.

Hyvä niin.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Kun ravintolan sisään tulvi kuormallinen lunta

Anton Paulon uusi koti

Koulussa juoksin, mutten oppinut juoksemaan.

Entä jos olisit itsesi paras ystävä arvostelemisen sijaan?

Pintaremontti ei auta

Työperäinen maahanmuutto ei pelasta

Kokoomus virittelee johtajakisaa

5G-ristiretki hiipumassa taistelu- väsymykseen

Miksi lukio on parempi kuin some?

Kolumni: Onko tulevaisuus utopiaa vai dystopiaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...