Kalavesillä punaväri on nyt pannassa pinnalla

Eilisestä lähtien pyydysmerkit eivät saa olla punaisia tai vihreitä, jotta niitä ei sekoitettaisi väylämerkkeihin – näin ainakin maa- ja metsätalousministeriön viime tammikuussa eri sidosryhmille lausunnolle lähettämän asetusluonnoksen mukaan.

Pyydysten merkitsemistä ja kalastuksen valvontaa koskevan kalastuslain muutoksen eduskunta nuiji lukkoon jo vuosi sitten maaliskuussa. Se astui kuitenkin pääosin voimaan vasta eilen. Sen toimeenpanoasetusta ei oltu annettu vielä viime maanantaina, jolloin kirjoitin tästä kolumnin. Jouduinkin turvautumaan asetusluonnokseen. Piittaamattomuutta moinen vitkastelu ministeriöltä!

En usko, että luonnos muuttuu sellaisenaan asetukseksi, niin sekava se pyydysten merkitsemisen osalta on. Kun näytin sen vaimolleni, niin hänen spontaani kommenttinsa oli: ”Tämähän on kuin TV-sketsin käsikirjoitus!”

Luonnoksen mukaan katiskat, pienet rysät, koukkupyydykset ja vastaavat pitää merkitä 15 senttiä veden pinnan yläpuolelle ulottuvalla koholla taikka kolmio- tai neliölipulla, jonka kanta ja korkeus ovat vähintään 15 senttiä.

Muut seisovat pyydykset, kuten verkot, tulee merkitä molemmista päistä lippumerkillä, jossa kolmio- tai neliölipun kanta ja korkeus ovat vähintään 20 senttiä.

Lippusalon tulee olla väylällä tai 100 metrin etäisyydellä väylän keskiviivasta vähintään 120 senttiä, muualla 60 senttiä.

Viimemainitussa vaihtoehtona on myös vähintään 20 senttiä veden pinnan yläpuolelle ulottuva koho.

Jos joku verkon tai vastaavan osa ulottuu kolme metriä lähemmäksi veden pintaa, pitää olla kaksoisliput tai kaksi kohoa.

Jos verkkojata on pitempi kuin 120 metriä, niin sen suunta on merkittävä välikoholla jokaista alkavaa 120 metriä kohti.

Jäällä kalastettaessa avannot pitää merkitä vähintään 120-senttisellä salolla. Sekä lippu- että jääsaloissa pitää olla vähintään kaksi senttiä leveä joka puolelle valkoista näyttävä heijastin.

Eilisestä lähtien pyydykset on merkittävä myös niiden ”asettajien” nimellä sekä osoitteella tai puhelinnumerolla.

Hivenen sekavan tuntuista koko merkitsemisruljanssi. Uskon, että se lopullisessa asetuksessa yksinkertaistuu. Jos ei, niin jossakin on tyhmyys tiivistynyt. Uskon myös, että lippupakkoa ei tule pieniin järviin, joissa veneliikenne on vähäistä.

Nyt myös alamittakala on laskettava takaisin elävänä tai kuolleena kuin Villissä lännessä ikään. Paradoksi on, että EU rustaa parhaillaan direktiiviä, jonka mukaan kaikki saalis on tuotava maihin.

Alamitat ovat meillä järvialueilla: lohi, taimen ja rautu 40, kuha 37 ja harjus 30 senttiä. Paikalliset kalastusviranomaiset ovat saattaneet määrätä vesistökohtaisesti myös näitä pitempiä alamittoja.

Kalastuslain kokonaisuudistusta pähkäillyt työryhmä jätti viime tammikuussa mietintönsä. Sen tehtävänä oli laatia lakiehdotus, mutta sitä se ei saanut aikaan, vaan sivukaupalla linjauksia, mitä tulisi tehdä ja ottaa laissa huomioon. Niistäkin jätettiin kolme täydentävää lausumaa sekä kolme eriävää mielipidettä.

Viimemainituissa Kari Rajamäen varapuheenjohtaman Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön edustajan jättämä on peräti 13-sivuinen litania. Eipä näytä jatko hyvältä. Ennustan, että nykyinenkään eduskunta ei saa säädetyksi uutta kalastuslakia, niin monta mieltä kabineteissakin kalastuksesta ollaan.

Yhden kiitettävän ajatuksen muistiosta löysin: ”Onkiminen ja pilkkiminen pysyisivät jatkossakin maksuttomana kaikille, ja lisäksi lapset ja nuoret saisivat kalastaa maksutta yhdellä vavalla ja vieheellä.”

Taputuksia!

P.S. Vaikka punainen on kalavesillä nyt pinnalla pannassa, niin pinnan alla punainen verkkoliina on varsin ottava; kannattaa kokeilla.

Kirjoittaja on kuopiolainen

eräneuvos.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Suomen kauden villit kuukaudet

Jouko Turkka pisti veljekset uusiksi

Annoin toisen mahdollisuuden Muuntohiilelle

Totista on moneen lähtöön

Mitä sinulle kuuluu?

Vähänkinoli riittävästi.

Yhdysvallat on pettänyt kurdit toistuvasti

Valtio ei sovi yrityksen omistajaksi

Kaikki peliin

Vetäytyminen, jota ei ole edes tapahtunut

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...