Katsokaa illalla Iltalypsyä!

En ole mikään Yle Teema & Femin vakiokatsoja, mutta aika usein kanavasurffaillessa sinne päätyy. Kerran jos toisenkin se yllättää iloisesti. Tänään se on ihan tiedossa, kanavalle ei tarvitse päätyä sattumalta. Yle Teema & Fem nimittäin esittää nivaskan ammoisten aikojen Iltalypsyjä.

”Ensimmäiset Iltalypsyt tehtiin vuonna 1993 tv-uutisten tuotantona ja uutisankkureita esittivät Jorma Melleri ja Riikka Uosukainen. Nopeasti ohjelma muuttui selkeäksi viihdeohjelmaksi, jossa toimittajia esittivät pääosin näyttelijät. Loppu onkin historiaa karjakon katseineen ja muine elkeineen”, kertoo ohjelmasaate.

Viihdeohjelma on tässä kohdin aliarviointia. Iltalypsy oli ennen kaikkea veitsenterävää poliittista satiiria, jollaista ei valitettavasti tällä hetkellä suomalaisessa televisiossa ole. Joskus Iltalypsy ihan ronskisti pilkkasikin, mutta se löi aina ylöspäin. Siitähän satiirissa on lopulta kyse.

Omissa muistikuvissani Iltalypsyn ankkuriksi henkilöityi ennen muuta Mika Wirta alias Heikki Määttänen. Määttänen olisi täyttänyt tänä vuonna 70 vuotta, mutta tupakkamiehenä tunnettu näyttelijä kuoli keuhkosyöpään tammikuussa 2002. Tupakasta huolimatta tai kenties juuri siksi Määttäsen soundi oli jäljittelemätön. Hän oli niitä miehiä, joita on ilo kuunnella, vaikka hän lukisi puhelinluetteloa.

Nuorena poikana Iltalypsyä katsellessa mietin, että mistä Määttäsen ääni on niin julmetun tuttu. Asia valkeni vuosia myöhemmin. Määttänen spiikkasi legendaarista Tohtori Sykeröä!

Uusimmat

Kolumnit

Tähden muotoinen arpi

Mukavat pojat ja olutta Ridgeltä

Asiakas maksaa rahanpesulan siivouksen

Supernanny saapui vihdoin Suomeen

Mitä tapahtui televisioviihteelle?

Mies, leivo mokkapaloja.

Musta joutsen voi herättää pahan voimat

Minä olen tirkistelystä nauttiva hyypiö

Urheilijan polulla asiat menevät harvoin kuten on suunniteltu

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.