Keskituloisen asuntovelallisen tulevaisuus näyttää synkältä

Asuntolainan korkojen verovähennysoikeudesta on keskusteltu viime aikoina vilkkaasti. Keskustelu alkoi viime vuonna, kun alivaltiosihteeri Martti Hetemäen johtama työryhmä väläytti verovähennysoikeuden poistamista. Vähän aikaa sitten asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok.) pohti Savon Sanomissa vähennysoikeuden kohtaloa. Vapaavuori arveli, että vähennysoikeuteen puututaan jo ensi vuoden huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen.

Keskustelulle on tähän mennessä ollut leimallista sen ailahtelevuus ja asuntovelallisen näkökulman unohtaminen. Ailahtelevuudella tarkoitan sitä, että kukaan ei oikein tahdo tietää, ollaanko vähennysoikeuteen puuttumassa vai ei, ja jos ollaan, niin miten, ja millä aikataululla. Vapaavuoren jälkeen pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) oli tuoreeltaan tyrmäämässä asiaa.

Huolestuttavampaa kansalaisten kannalta on kuitenkin se, että asuntovelallisten näkemykset on sivuutettu.

Mietitäänpä, millaiselta asuntovelallisen tulevaisuus näyttää ja paljonko asumisen kustannukset nousevat jatkossa. Yksi asuntovelallinen voi vähentää korkoja enintään 1 400 euroa vuodessa. Lapset korottavat vähennysten enimmäismäärää, joten esimerkiksi kaksilapsisessa kahden vanhemman perheessä vähennykset voivat olla jopa 3 600 euroa vuodessa. Tämä tekee 300 euroa kuussa. Toki lainasumma maksimivähennyksiin tulee olla yli 200 000 euroa.

Omakotitaloasumisen kustannukset ovat muutenkin jyrkässä nousussa. Energiaverotuksen uudistaminen nostaa Suomen kiinteistöliiton tutkimusjohtajan Mauri Marttilan mukaan omakotitaloasumisen kustannuksia ainakin 20 euroa kuussa. Jos lasketaan mukaan energian hinnan nousu tulevina vuosina, jätemaksujen hivuttautuminen ylöspäin ja vesimaksujen korotukset kunnissa, niin päästään jo isompiin summiin. On hyvin mahdollista, että omakotitaloasujan kukkarosta lähtee pian 400 euroa enemmän.

Kun vielä otetaan huomioon, että johtavat poliitikot ovat ennustaneet keskituloistenkin ansiotuloverotuksen koventamisesta tulevaisuudessa, niin tulojen kasvuun on työssäkäyvän asuntovelallisen turha luottaa. Pahimmassa tapauksessa asuntovelallinen on tilanteessa, jossa menot nousevat merkittävästi, mutta samalla tulot pienenevät.

Toivottavasti valtionvarainministeriössä osataan tehdä samat laskelmat, jotka tavallinen pulliainen voi tehdä kotikoneella muutamassa tunnissa. Kuulostaa lähinnä turhalta piikittelyltä, että valtiovarainministeri käskee asuntovelallisia ostamaan ilmalämpöpumppuja energian kallistuessa ja verotuksen kiristyessä.

Näyttää siltä, että keskituloiset maksavat Suomessakin maailmantalouden ongelmat, joihin heillä ei ole osaa eikä arpaa.

Asunnon saa muuten myydä verovapaasti, jos siinä on asunut pari vuotta. Eikö parempi tapa kerätä rahaa olisi poistaa asuntojen perusteeton myyntivoittojen verovapaus?

Kirjoittaja on Savon Sanomien Ylä-Savon aluetoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Susien suojelu jakaa mielipiteitä voimakkaasti

Joskus rooli tarttuu tiukasti näyttelijään

Voiko ihmisiä ja ihmissuhteita hinnoitella?

Henkinen minäni kaipaa Suomi-draamaa

Kuinka korvata maitotuotteita?

Miksi Yle väheksyy kirjallisuutta?

Onnellinen vainaja

Monenlaista uutista ja uutislähetystä

Brexit-sopu saavutettu – ja lehmät lentää

MTV suunnittelee tähtiensä urat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...