Koivuniemen herra on kuollut.

Tunnetko koivuniemen herran? Minä tunnen. Se asui lapsuudenkotona peilin päällä, ja pahimmassa tapauksessa se, koivurisu, piti itse hakea metsästä. Pelkkä koivuniemen herran mainitseminen turskautti itkun silmästä ja rään nenästä.

Onko sinua peloteltu poliisilla ja ”mustalaisilla”, kun olet lapsena käyttäytynyt huonosti? Jos et lopeta tuota kiukkuamista, joudut poliisin/mustalaisen matkaan, vanhempani sanoivat.

Kun tappelin veljeni kanssa – eli joka päivä – äitini hikeentyi alta aikayksikön. Hän antoi toisinaan kummallekin remmin käteen ja kehotti läiskimään toista solkipäällä. Voittaja olisi se, joka ensin saisi veren virtaamaan. Siihen tappelu yleensä loppui, koska epäilimme yhtenä rintamana äitimme mielenterveyttä.

Tapelkaa niin saatte tupakkaa, oli mummoni pahin veto.

En koskaan saanut tuta koivuniemen herraa. En ikinä joutunut poliisin tai mustalaisen matkaan, lyönyt veljeäni solkipäällä tai pössytellyt mummoni tupakoita. Sain ehkä satunnaisen tukkapöllyn ja muutaman kerran naamaani märän tiskirätin pyyhkäisyn, kun kielenkäyttöni karkasi teini-iässä sopivuuden tuolle puolen. Joskus väistelin lentäviä kattilankansia.

Lapsuuteni kurinpitokeinot ovat eri maailmasta, kun niitä vertaa perheessämme nykyisin käytössä oleviin rangaistuksiin. Hyvä niin, vaikka en myönnä traumatisoituneeni kokemuksistani.

Järein uhkaus teini-ikäisille lapsilleni on viikkorahan pidättäminen ja omaisuuden pakkolunastaminen. Pakkolunastaminen tarkoittaa sitä, että takavarikoin lapselta puhelimen loppupäiväksi tai jopa pidemmäksi ajaksi. Rangaistukseen sisältyy yleensä myös se, ettei koko iltana saa pelata tai katsoa ohjelmia suoratoistopalvelusta.

Luovimmillani olen pelotellut jälkikasvuani talomme kylmällä, pimeällä ja matalalla kellarilla, jossa puberteetin innoittamat tunnepurkaukset viilenevät varmasti – vähän niin kuin pikkulapsiajan jäähypenkillä. Se tuskin toimisi enää. Teinit kun osaavat vetelehtiä paikallaan tuntikaupalla ihan luonnostaan.

Ira Blomberg-Kantsila

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Lapsi ei ole omaishoitaja

Kiinassa kansa tykkää kiinalaisesta

Uusi tv-kanava jäi monilta huomaamatta

Susien suojelu jakaa mielipiteitä voimakkaasti

Joskus rooli tarttuu tiukasti näyttelijään

Voiko ihmisiä ja ihmissuhteita hinnoitella?

Henkinen minäni kaipaa Suomi-draamaa

Kuinka korvata maitotuotteita?

Miksi Yle väheksyy kirjallisuutta?

Onnellinen vainaja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...