Koulutusleikkaus

Juha Sipilän (kesk.) hallitusohjelma on muutamassa viikossa saanut osakseen runsasta kritiikkiä. Ohjelmassa esitetyt leikkaukset ovat huomattavan rajuja verrattuna siihen, mitä hallituspuolueet ennen vaaleja lupailivat. Leikkausten kohdentaminen kaikkein pienituloisimpiin lisää köyhyyttä ja kasvattaa tuloeroja. Myös epätasa-arvo lisääntyy: naiset joutuvat leikkausten maksumiehiksi.

Kukaan ei kiistä sitä, etteikö taloutta tarvitse tasapainottaa. Sen sijaan se, millaisia keinoja tasapainotuksessa halutaan käyttää, on arvovalinta. Hallituksen arvot ovat kovat.

Pienituloisten lisäksi hallitus leikkaa rajusti tulevaisuudesta. Koulutuksesta leikataan yli 600 miljoonaa, mikä on kymmenesosa kaikesta valtion koulutukseen laittamasta rahasta. Suomen menestystarina on rakennettu osaamisella. Nyt tuosta osaamisesta tingitään sen kaikilla tasoilla varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin, tutkimukseen ja innovaatiojärjestelmiin.

Tämä hallitus on ensimmäinen, joka tietoisesti tähtää Suomen koulutustason alentamiseen. Varsin erikoinen valinta, kun tiedämme, että Suomen menestys globaalissa kilpailussa perustuu korkeaan osaamiseen. Siitä tinkiminen heikentää kilpailukykyämme.

Koulutuksesta leikkaaminen uhkaa romuttaa myös toisen menestystekijämme, tasa-arvoisen koulutusjärjestelmän, joka on mahdollistanut jokaisen nuoren etenemisen perhetaustasta riippumatta.

Päivähoidon ammattilaiset pystyvät ennustamaan jo varhain, millaiset elämän eväät kullakin lapsella on. Hyvällä varhaiskasvatuksella ja koulun tarjoamalla erityistuella näitä eväitä on tähän saakka kyetty parantamaan. Ryhmäkokojen kasvattaminen päivähoidossa ja koulujen tasa-arvorahojen leikkaus johtavat tilanteeseen, jossa lisäeväitä ei voida enää tarjota. Yhä useamman lapsen ja nuoren kohtalon tulee määräämään perhetausta.

Ennen vaaleja kaikki puolueet lupasivat, ettei koulutuksesta enää leikata. Toisin kuin hallituspuolueet, vihreät ovat tätä mieltä edelleen. Meidän arvovalintamme on pitää kiinni laadukkaasta ja tasa-arvoisesta koulutuksesta.

Koulutusleikkausten sijaan vihreät vähentäisivät valtion kustantamia ympäristölle haitallisia tukia 800 miljoonalla eurolla. Samalla vähentäisimme riippuvuuttamme ulkomaisesta öljystä ja edistäisimme kotimaista bioenergiaa. Kotimainen tuotanto korvaisi tuontia ja lisäisi työtä. Kaikki voittaisivat.

Kirjoittaja on vihreiden kansanedustaja Joensuusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Uusi tv-kanava jäi monilta huomaamatta

Susien suojelu jakaa mielipiteitä voimakkaasti

Joskus rooli tarttuu tiukasti näyttelijään

Voiko ihmisiä ja ihmissuhteita hinnoitella?

Henkinen minäni kaipaa Suomi-draamaa

Kuinka korvata maitotuotteita?

Miksi Yle väheksyy kirjallisuutta?

Onnellinen vainaja

Monenlaista uutista ja uutislähetystä

Brexit-sopu saavutettu – ja lehmät lentää

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...