Kova koitos

Kehysriihestä näyttää kehkeytyvän kova koitos. Hallitus on lehtitietojen mukaan nostamassa lasten kotihoidontuen leikkauslistoille. Sitä maksettaisiin vain alle kaksivuotiaille, kun nyt raja on kolme vuotta.

Kaavailua perustellaan säästöillä ja työurien pidentämisellä. Säästöjä ei tulisi; paine siirtyisi kunnille. Viittaaminen työuriin ja naisten asemaan työmarkkinoilla on ideologinen valinta.

Alle kolmevuotiaiden kotihoidontuki on vanhempien keskuudessa erittäin suosittu vaihtoehto.

Nyt on noustava laajaan vastarintaan. Ns. kuntauudistus on synnyttänyt eri puolilla maata liikehdintää. Vähintään yhtä tärkeää on osoittaa hallitukselle kotihoidontuen leikkauksen vahingollisuus.

Tunnen kotihoidontukea kohtaan henkilökohtaistakin lukkarin rakkautta. Kerron lyhyesti historiaa.

Sosiaalidemokraatit ja keskusta olivat ajautuneet Sorsan hallituksessa 1980-luvun puolivälissä sovittamattomaan riitaan lasten päivähoidosta. Se uhkasi kaataa hallituksen.

Pääministeri Sorsa kutsui puoluesihteerit, Erkki Liikasen ja minut, kansliaansa ja pyysi meitä hakemaan sovintoa hallitusta raastavassa riidassa.

Viikon väännön jälkeen sovimme pienten lasten kotihoidontuen järjestelmästä. Sorsan hallitus siunasi sovinnon.

Avain sovintoon oli sen tunnustaminen, että annetaan vanhempien ratkaista lastensa hoitamisen tapa. Olennaista oli lisätä vanhemmille mahdollisuuksia valita perheelle, vanhemmille ja lapsille sopiva vaihtoehto. Lasten kotihoidontuki viritettiin sille tasolle, että se oli kilpailukykyinen ja houkutteleva.

Moni kunta on tehnyt päätöksiä kuntalisästä vahvistaakseen kotihoidon vetävyyttä. Taloudellisuus, inhimillisyys ja valinnanvara lyövät kättä. Pienten lasten äidit ja isät ovat ottaneet uudistuksen vastaan suurella tyytyväisyydellä.

SDP:n ja keskustan rakentelema kotihoidontuki oli viimeinen merkittävä sosiaalinen uudistus vanhan punamultayhteistyön kunniakkaassa historiassa. Vuonna 1987 Suomi siirtyi sinipuna-aikaan, Holkerin hallitukseen, joka loppui taloudelliseen katastrofiin vuonna 1991.

Toivon, että SDP vetäytyy leikkaussuunnitelmista. Nyt on kysymys tärkeämmistä asioista kuin säästöt ja työurat, vaikka nekin ovat varteenotettavia.

Pienten lasten etu ja vanhempien valinnanmahdollisuus ajavat muiden perusteiden ohi. Kysymys on arvovalinnasta.

 

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Iisalmesta.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Hieman hiilihydraateista

Hanaun isku toi uusia paineita Merkelin seuraajalle

Murphyn laki pitäisi kumota

Ilmastorahaa tarjolla Euroopassa

Kun ravintolan sisään tulvi kuormallinen lunta

Anton Paulon uusi koti

Koulussa juoksin, mutten oppinut juoksemaan.

Entä jos olisit itsesi paras ystävä arvostelemisen sijaan?

Pintaremontti ei auta

Työperäinen maahanmuutto ei pelasta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...