Krimin kriisi

Krimin kriisi ja Ukrainan vallankumoukseen johtaneet levottomuudet ovat nostaneet turvallisuuspoliittiset aiheet tikunnokkaan Suomessakin. Venäjän toimet naapurimaataan kohtaan ovat olleet yllättäviä, eikä niitä voida pitää hyväksyttävinä.

Nato-kortti on nostettu tarkasteluun ja puolustuksellisia ratkaisujamme arvioidaan kuumeisesti, ikään kuin Suomi olisi akuutisti uhan alla.

Suomella ei ole tarvetta sotilasliitto Natoon liittymiselle nyt eikä tulevaisuudessa. Meidän on säilyttävä puolustuspoliittisesti liittoutumattomana.

Suomella on joillakin ulko- ja turvallisuuspoliittisilla alueilla annettavaa. Rauhannobelistin ja muita tunnettuja konfliktien selvittäjiä tuottavana maana meidän tulisi voida olla mukana niissä keskusteluissa, joissa haetaan ratkaisua Ukrainan tilanteeseen neuvottelemalla ja sovittelemalla.

Euroopan mailla on konfliktin ratkaisussa yhteinen rooli, ja tässä tulee Suomenkin olla mukana.

Talouspoliittisia pakotteita täytyy harkita tarkoin. Onhan talouden kurjistamisella tapana osua pahiten niihin, jotka eivät ole kriisiin syyllisiä: heikommassa asemassa oleviin, naisiin ja lapsiin. On pyrittävä siihen, että Ukrainan kriisin osapuolet löytävät ratkaisun omista lähtökohdistaan.

Ratkaisuissa on saavutettava kansainvälisten sopimusten mukainen henki ja hyväksyttävyys. Vain näin lopputulos voi olla kestävä.

Ukrainan ja Krimin kriisiä on Suomessa käytetty poliittisena aasinsiltana puolustusmenojen voimakkaalle kasvattamiselle. Kun talous on tiukoilla eikä ylimääräistä jaettavaa ole, on julkisuudessa esitetty myös leikkauskohteita puolustusmäärärahojen lähteeksi.

Perussuomalaisilta on kuultu avauksia, joiden mukaan kehitysapua tulisi leikata ja varat siirtää puolustusbudjettiin. Tällainen ehdotus on edesvastuuton.

Kaikkein heikoimpien tukemiseksi tarkoitetun kehitysavun asettaminen vastakkain maanpuolustuksen toimivuuden kanssa on vastuuton poliittinen tie, jolle ei tule mennä.

SDP lähtee siitä, että korotuksia puolustusbudjettiin tarvitaan, mutta määrää on yhä selvitettävänä. Selvää on kuitenkin, että kaikissa puolustuspoliittisissa ratkaisuissa on mietittävä asioita pitkäjänteisesti.

Suomi on vakaa ja demokraattinen valtio, jonka tulee reagoida maailmapoliittisiin heilahduksiin. Tehdään tämä parasta puolustuspoliittista osaamistamme hyödyntäen.

 

Kirjoittaja on sosiaalidemokraattien kansanedustaja Siilinjärveltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Uusi tv-kanava jäi monilta huomaamatta

Susien suojelu jakaa mielipiteitä voimakkaasti

Joskus rooli tarttuu tiukasti näyttelijään

Voiko ihmisiä ja ihmissuhteita hinnoitella?

Henkinen minäni kaipaa Suomi-draamaa

Kuinka korvata maitotuotteita?

Miksi Yle väheksyy kirjallisuutta?

Onnellinen vainaja

Monenlaista uutista ja uutislähetystä

Brexit-sopu saavutettu – ja lehmät lentää

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...