Kroatialla on takana kova tie

Finaalipaikasta Englantia vastaan taistelevan Kroatian jalkapallohistoria on erikoinen.

Kroatia itsenäistyi vuonna 1991, mutta maan jalkapalloliitto perustettiin lähes 80 vuotta aiemmin. Kroatian jalkapalloliitto syntyi jo vuonna 1912, mutta ensimmäisen virallisen maaottelunsa joukkue pelasi vuonna 1940. Ensimmäisen kerran Kroatia nähtiin jalkapallokentillä kuitenkin jo vuonna 1907, kun se pelasi kaksi ottelua Slavia Prahaa vastaan.

FIFA:n jäseneksi Kroatia liittyi vuonna 1941 ja uudelleen 1992.

Jalkapallo on iso asia maassa, jonka ovat vuorotellen valloittaneet roomalaiset, venetsialaiset, turkkilaiset ja Habsburgit. Vielä 1990-luvulla Kroatia oli mukana useissa sodissa, kun se irtaantui Jugoslaviasta.

Jalkapallo on noin neljän ja puolen miljoonan asukkaan maassa iloisesti yhdistävä tekijä. Ainakin kun menestystä tulee.

Kroatia on nyt toista kertaa MM-kisojen välierissä. Vuonna 1998 maa avasi MM-uransa pronssijuhlilla.

Joukkueen lempinimi Vatreni kertoo paljon maan kovasta historiasta. Suomeksi käännettynä Vatreni tarkoittaa tulipaloa.

Toisaalta tulipalon voi määritellä myös leimahtavaksi intohimoksi kentällä. Kroatiassa jalkapalloon suhtaudutaan suurella intohimolla, mutta pelaamisessa korostuvat kuitenkin ennen kaikkea taito-ominaisuudet.

Joukkueella on kaikki edellytykset pelata mestariksi. Se edellyttää kuitenkin rohkeaa pelaamista. Kroatia on vahvimmillaan, kun se hyökkää ennakkoluulottomasti. Kahdessa edellisessä MM-kisaottelussaan päävalmentaja Zlatko Dalicin joukot ovat pelanneet varovasti ja siitä on seurannut vaikeuksia.

Kroatian historia on ollut kova ja maajoukkueen tie MM-menestystä kohti haastava. Kroatia menetti karsinnoissa sauman lohkovoittoon jäätyään Suomen kanssa kotikentällään 1–1-tasapeliin. Tulos tiesi potkuja päävalmentaja Ante Cadicille.

Kroatia käänsi kurssinsa valmentajanvaihdoksen jälkeen ja eteni jatkokarsinnoista kisoihin. Nyt joukkue antoi sunnuntaina kenkää apuvalmentaja Ognjen Vukojevicille ja tähtipelaaja Luka Modricia odottaa jopa vankilatuomioon johtava oikeudenkäynti, jossa on kyse tähden ja pelaaja-agentti Zdravko Mamicin välisistä sopimuksista. Mamic on jo saanut vankeustuomion ja Modricia syytetään väärästä valasta, josta voi seurata viiden vuoden vankeus.

Kroatia saanee kaiken lisäksi yleisön vihat niskaansa Moskovassa, sillä toppari Domagoj Vida on suututtanut Ukraina-myönteisellä esiintymisellään suuren joukon kisaisännän kansalaisia.

Kroatian polku on ollut raadollinen, mutta mestaruudet hankitaan usein vaikeuksien kautta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Kun ravintolan sisään tulvi kuormallinen lunta

Anton Paulon uusi koti

Koulussa juoksin, mutten oppinut juoksemaan.

Entä jos olisit itsesi paras ystävä arvostelemisen sijaan?

Pintaremontti ei auta

Työperäinen maahanmuutto ei pelasta

Kokoomus virittelee johtajakisaa

5G-ristiretki hiipumassa taistelu- väsymykseen

Miksi lukio on parempi kuin some?

Kolumni: Onko tulevaisuus utopiaa vai dystopiaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...