Kuka uskaltaa tehdä Suomen sunderlandit?

Netflixin urheiludokumenttisarja Sunderland ’Til I Die kertoo lähtökohtaisesti englantilaisen Sunderlandin jalkapallojoukkueesta.

Tosiasiallisesti sarja kertoo Murphyn laista. Siitä, kuinka kaikki asiat, jotka voivat mennä pieleen, menevät pieleen.

Sunderland lähtee Englannin toiseksi korkeimmalle sarjatasolle tavoittelemaan nousua Valioliigaan. Alun optimismista on helppo aistia, että dokumenttia on alettu tehdä sankaritarinana.

Sitten tulee loukkaantumisia, huonoja pelaajakauppoja, epäonnisia pelejä, valmentajan vaihdoksia, huonoa johtamista, yhteisön turhautumista... Lopulta Sunderland putoaa kolmannelle sarjatasolle. Se on nolo suoritus seuralta, joka pelaa Englannin kahdeksanneksi suurimmalla stadionilla.

Useampi tuttavani, joka ei seuraa liveurheilua, on hehkuttanut Sunderland ’Til I Dieta. Heidän mukaansa se on koukuttavampi, dramaattisempi ja tunteikkaampi kuin urheilulähetykset koskaan.

Se pistää miettimään.

Sarja oli minustakin raikas. Mutta ei Sunderland ’Til I Die sentään mikään poikkeuksellinen mestariteos ollut – samanlaisia dramaattisia tarinoita me urheilun hardcore-seuraajat löydämme eri sarjoista ja turnauksista vuodesta toiseen.

Mutta niin: me löydämme, koska osaamme etsiä.

Ehkä se on Sunderland ’Til I Dien suurin opetus. Jos urheiludokumentit alkavat paketoida urheilun tarinat menevämmin kuin liveurheilu, pitää urheiluseurojen ja -sarjojen skarpata. Se vaatii yhtä asiaa: sunderlandmaista avoimuutta urheilun seuraajia kohtaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Annoin toisen mahdollisuuden Muuntohiilelle

Totista on moneen lähtöön

Mitä sinulle kuuluu?

Vähänkinoli riittävästi.

Yhdysvallat on pettänyt kurdit toistuvasti

Valtio ei sovi yrityksen omistajaksi

Kaikki peliin

Vetäytyminen, jota ei ole edes tapahtunut

Radio, olet muistoissani aina

Piiskuri Kärnä myöntää muutoksen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...