Kun hengitys huuruaa, jää kermapeppuinen suomalainen kotiin

Britit puhuvat mielellään säästä, siinä yksi monista heidät suomalaisiin yhdistävistä tekijöistä. Saarivaltakunnassa ollaan myös varmoja, että heillä on Euroopan kamalin ilmasto.

Talvi tarkoittaa täällä eteläisessä Englannissa vajaan puolen vuoden harmaata ja sateista vuodenaikaa, jolloin lämpötila käy joskus öisin pakkasen puolella.

Varsinaisia talvivaatteita, kuten hanskoja ja pipoa, englantilaiset eivät useinkaan käytä edes jalkapallokatsomossa.

Ja oman joukkueen matsia ei jätetä väliin minkään sortin sääolosuhteiden takia.

Suomalaiskatsojat taas ovat britteihin verrattuna onnettomia vilukissoja.

Kotoisan Veikkausliigamme katsojalukemat laskevat syyskelien koittaessa kuin lehmän häntä, ja niissäkin lukemissa on syksyisin helposti puolet ilmaa.

Sunnuntaisten kuntavaalien juhlittu voittaja Timo Soini on Englannin kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan Milwallin julkikannattaja, ja esiintyy mielellään seuran huivi kaulassaan. Soini iloitsi sateisena vaalisunnuntaina, että Perussuomalaisten kannattajat eivät ole sokerista.

Kunpa saman voisi sanoa maamme futisväestä. Emme ole jalkapallokansaa niin kauan, kun rivikatsojat vaivautuvat matseihin vain kesän paisteessa.

Mahdollisimman pitkä pelikausi kun olisi suomalaisen jalkapalloilun eteenpäin menon edellytys. Olen laskenut (ja tätä laskelmaa parhaani mukaan toistellut), että keskimääräinen brittipelaaja on 26-vuotiaana pelannut helposti satakunta virallista aikuisten ottelua enemmän kuin suomalainen kollegansa.

Pelaaminen kehittää, joten tuollainen ero näkyy monessa asiassa. Suomalaiset joutuvat antamaan suurille jalkapallomaille paljon tasoitusta, kiitos pohjoisen sijaintimme.

Veikkausliigan voisi, jos tahtoa löytyy, aloittaa pari viikkoa nykyistä aiemmin ja lopettaa vasta marraskuulla. Näin syntyisi seitsemän kuukauden sarja, joka jäisi pituudessaan "vain" pari kuukautta suurten eurooppalaisten maiden liigoista.

Hintaa tälle ratkaisulle tulisi monessakin mielessä. Suuressa osassa Suomea on huhtikuun alussa vielä terminen talvi, joten eräät seurat joutuisivat aloittamaan kautensa parin-kolmen matsin vieraskiertueella. Ottelusiirtoja voisi silti tulla.

Katsomot kumisisivat tyhjyyttään, kun kermapeppuiset suomalaiset eivät uskaltaisi lähteä matsiin hengityksen huurutessa. Urheilutoimittajat taivastelisivat touhun järjettömyyttä, ja saattaisipa joku sponsorikin lähteä seuroista kälppimään.

Silti matseja ei pahimillaankaan käytäisi sen kummemmassa säässä, kuin missä Skotlannissa ja Pohjois-Englannissa pelataan joka talvi. Sen mikä kelpaa Celticin, Rangersin, ManU:n ja Liverpoolin faneille luulisi maistuvan kylmään tottuneille suomalaisillekin.

Lähetän tämän kolumnin myös Timo Soinille, Timppa voisi ensi keväänä todistaa ettei ole sokerista ja istua kotikaupunkinsa Espoon liigaylpeyden FC Hongan katsomossa satoi tai paistoi, tuuli tai tuiversi.

Tapiolan urheilupuistossa olisi kaiken lisäksi enemmän potentiaalisia äänestäjiä kuin Millwallin New Denilla.

Kirjoittaja on Lontoosa asuva vapaa toimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Monta todella hyvää syytä kirjoittaa

Joku raja sentään tyhjänpäisyydelläkin

Näyttäkää nyt sitä yleisöäkin

Juhannuksenahan voi laittaa tv:n kiinni, eikö?

Uutisia: et ole niin spesiaali kuin luulet

Eurobudjetista uusi rahareikä?

Egyptiläiset muistelevat risti-riitaisin tuntein

Itsemurhat herättivät huolen tosi-tv:stä

Ilmastoahdistus iskee varkain

Yksin oleva ei välttämättä ole yksinäinen.

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...