Laukku hampaissa edustavasti

Vierailin eduskunnan lisärakennuksessa Pikkuparlamentissa. Työasiat hoituivat hyvin, auditorion tekniikka toimi ja puhujat antoivat tärkeää tietoa.

Pikkuparlamentin arkkitehtuuri on mukavan intiimiä. Puun ja valkoisen sävyt hengittävät rauhallista ja ystävällistä pohjoismaista tunnelmaa. Rakennuksen edustalla on ehkä maailman viehättävin julkinen taideteos, Jukka Lehtisen Oma maa mansikka -veistoskokonaisuus.

Onkin hämmentävää törmätä tässä ystävällisen arkkitehtuurin talossa samaan ongelmaan, joka vaivaa melkein kaikkea julkista rakentamista. Arvaan että tämä pulma tuntuu monesta vähäpätöiseltä, mutta sanon sen silti julki.

Naistenhuoneet suunnitellaan lähes poikkeuksetta huonosti. Ja me naiset alistumme siihen – meidän sanamme ei kuulu koskaan mihinkään. Minkä vuoksi sellaisessa talossa kuin Pikkuparlamentti, jossa naiset vierailevat asiakirjasalkkujen kanssa, ei ole naistenhuoneessa kunnon koukkuja, joihin voisi salkun ripustaa, vaan pelkästään uralliset rimpulanupit, joihin saa roikkumaan korkeintaan iltalaukun?

Pikkuparlamentin naistenhuoneen seinään on jälkikäteen kiinnitetty kapea puinen hylly, 70-luvun kukkalautaa muistuttava kalteva luiska, jolle salkkunsa tai laukkunsa voi asettaa käsienpesun ajaksi. Jos pitää tavaroitaan kaiken aikaa silmällä, voi estää niiden romahduksen talvikuraiselle, roiskeiselle lattialle.

Tämä on pieni pulma kauniissa talossa. Jostain syystä vain naisten vessat ovat maailmanlaajuinen ongelma. Meillä kotimaassa suunnittelijoita eivät kiinnosta käyttäjän tarpeet – ei se että naiset joutuvat käyttämään kulttuuritapahtumien väliajat vessajonoissa eikä se että käsilaukuille ei ole koukkuja. Kun katsoo maailmaa povitaskuherran näkökulmasta niin eihän naisen taskuton juhla-asu tule mieleenkään.

Kehittyvissä maissa puolestaan puberteettiset tytöt lakkaavat käymästä koulua, koska heille ei ole kunnon käymälätiloja koulujen yhteydessä. Kuukautissuojien vaihto ja muu intiimihygienia muodostuu ylitsepääsemättömäksi esteeksi. Näillä pienillä näkymättömillä esteillä naiselle muistutetaan siitä, että hän on toisen luokan kansalainen.

Olen lopen kyllästynyt jonottamaan vessaan konsertissa ja teatterissa ja juoksemaan paikalleni kellojen soidessa. Olen kyllästynyt taiteilemaan laukku hampaissa.

Arkkitehdit hoi. Me naiset käytämme niitä laitoksia joita te suunnittelette. Kysykää meiltä.

Kirjoittaja on kuopiolaislähtöinen kirjailija.

Uusimmat

Kolumnit

Tositelkkari voi olla hengenvaarallista

Puutarhan-

Mihin kohtaan laastari pitää laittaa?

Äänestäisikö eurovaaleissa?

Oodi Oodille

Turotalkoita herätellään henkiin

Maakunnissa on monta syytä äänestää

Kuninkaallinen vauvavuosi suomalaisella twistillä

Ei ihmeitä, mutta jos onnea.

Kiitos äiti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...