Liikkumavara pyörittää pyörää liikenteessä

Harrastajapyöräilijä! Onko tummansininen Golf Plus vuosimallia 2005 sinulle tuttu?

Te pyöräilijät olette ainakin tulleet tutuksi tuon auton kuljettajalle.

Sanotaan, että matkailu avartaa. Jo pelkkä autoileminen kotikaupungissa avasi salat pyöräilijöiden liikennekäyttäytymiseen.

 

Sain ajokortin viime kesänä. Ehdin autoilla pari kuukautta keskellä pyöräilysesonkia.

Siinä ajassa autoani läimittiin muutaman kerran konepellille ja kerran takaikkunaan. Myös pyöräilijän keskimmäinen sormi oli halkomassa tuulta järjettömissä nopeuksissa.

Sama toiminta jatkui kevään tultua. Tuhatta ja sataa Kuopion Suurmäentietä alas pyöräillyt nosti keskisormen pystyyn Suurmäentien ja Puijonlaaksontien risteyksessä, vaikka ehdin ajaa risteyksestä läpi ennen kuin katujen herra edes ennätti risteykseen. Vaikutti siltä, että pyöräilijä olisi halunnut ehtiä risteykseen päästäkseen näyttämään, että toimin risteysalueella autoilijana väärin, vaikka en toiminut.

 

Tuntuu, että pyöräilijät eivät ole tajunneet vieläkään, miten pyöräilijöitä vuodesta 1997 asti koskettanut väistämisvelvollisuus toimii.

Talouselämän (16.5.2013) uutisen mukaan 66 prosenttia pyöräilijöistä on väärässä väistämisvelvollisuuksien suhteen. Vaarallisimpiin risteyksiin pyöräilijöille on kuitenkin onneksi laitettu omia kärkikolmioita.

Ongelmia eivät aiheuta tavalliset pyöräilijät, vanhat tai nuoret, vaan erityinen valveutuneiden amatööripyöräilijöiden ryhmä. Samaiset harrastelijat näkevät oikeudekseen pyöräillä kaikilla teillä, vaikka vieressä kulkisikin pyörätie.

Olen nähnyt maantiepyöräilijöiden aiheuttavan vakavan vaaratilanteen Niuvan läpi mutkittelevalla tiellä, jossa näkyvyys on muutenkin huono. Kaksi pyöräilijää ajoi kaistalla rinnakkain, ja ajoin melkein heitä ohittavan auton nokkaan. Niuvantien rinnallahan kulkee pyörätie, jota pyöräilijöiden on myös lain mukaan käytettävä.

Kiihkopyöräilijöiden omista oikeuksista kiinni pitäminen kolahtaa heidän nilkkoihinsa kuin keppi pinnojen väliin, kun oikeuksien soveltaja kohtaa auton konepellin.

 

Jos pyöräilijät saavat auton kuljettajan pelästymään pyöräilijän puolesta, jalankulkijoiden tilanne on toinen. Jos jalkamies ja pyöräilijä ottavat fyysistä kontaktia, kävelijä häviää pyöräilijälle.

On jotenkin merkillistä, että pyöräilijöiden mukaan autoilijan tehtävä on huolehtia heistä, ja jalankulkijoiden tehtävä on varoa pyöräilijöitä henkensä kaupalla. Pyöräilijät unohtavat tässä itsensä.

Jos liikenne toimisi kunnolla, kaikki osapuolet olisivat vuorovaikutuksessa toistensa kanssa. Savossa sujuvaa liikennettä ei kuitenkaan ole, siksi liikennejärjestelyihin on kiinnitettävä huomiota.

 

Kuopion liikennesuunnittelu on jostain syystä päättänyt välttää pyörätien ja jalkakäytävän laittamista rinnakkain, vaikka tuolloin pyöräilijöille ja jalankulkijoille olisi omat puolensa väylästä.

Tällaisia teitä oli ennen Kuopiossa, mutta jakoviivat on otettu pois. Kaupungin internetsivuilla perustellaan yhtenäisiä jalka- ja pyöräteitä selkeyden ja liikenneturvallisuuden parantamisella. Ketään tuskin selkeyttää jokapäiväinen ruuhka Tulliportinkadun bussipysäkkien edustalla, jossa kevytliikenne kulkee aivan kaaosmaisesti, ja pyöräilijät huutavat latua ihmisjoukossa.

Pyöräilijät saavat aikaiseksi todellisen vaaratilanteen Puijonlaakson ja Hatsalan kaupunginosien välissä Puijonlaaksosta laskevan mäen ja Puijonlaaksontien alittavan alikulkutunnelin edustalla. Kaupunki on virittänyt alamäkeen portteja ja kehottanut vielä liikennemerkein taluttamaan pyörää. Siitä huolimatta pyöräilijät pyrkivät pujottelemaan alamäen ja saamaan vielä mahdollisimman suuret vauhdit tasaiselle tielle.

 

Liikennesääntöjen noudattaminen ei ole ainoastaan autoilijoita varten. Myös pyöräilijöiden pitäisi kantaa kortensa kekoon.

Onneksi sentään suojatiemerkintöihin on tulossa opasteita, jotka neuvovat, missä risteyksissä auto väistää pyöräilijää, ja missä ei.

Liikenteen sujumista voi aina voi parantaa, mutta liikenteestä ei tule koskaan täydellistä. Miksi ei? Koska kaikki on kiinni asenteesta. Jokaisen yksilön asenteesta.

 

Kirjoittaja on Savon Sanomien nuorisoraatilainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Kun sukupuoli vaihtuu, nimi kuolee

Paluu arkeen joukkoampumisten jälkeen on vaikeaa

Ruotsissa osutaan napakymppiin, Suomessa ei

Amerikkalaiset yhä riippuvaisempia ilmastoinnista

Kun koolla on väliä

Ei yhtään ylimääräistä

Elokuva ei ole pelkkää elokuvaa

Opi suojelemaan omaa energiaasi

Korkean korvamatoisuuden kappale

Miksi katsotte vääränlaisia ohjelmia?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...