Lohduta lastani, Sirkka Hämäläinen

Työläiset vuokrakasarmeihin ja kapsäkit muuttovalmiiksi! Koskaan ei tiedä, milloin lähtö tulee.

Omaa taloa ei pidä ostaa. Muuten Suomi ei pelastu.

Vahva omistusasumisen kulttuuri on Suomen pankin entisen pääjohtajan Sirkka Hämäläinen mielestä yksi työelämän muutoksen jarruista (SS 23.8.2015). On vaikeaa ja hidasta muuttaa työn perässä, kun oma asunto pitää saada ensin kaupaksi.

Kunnon työläinen elää kuten diginomadit. Ottaa vastaan projektin sieltä ja toisen täältä. Maalla ja maanosalla ei niin väliä. Tekee työt omalla koneellaan omissa tiloissaan omalla riskillään.

Omaisuus mahtuu matkalaukkuun, koska suurimmat elämykset tulevat uusista maista, kokemuksista ja työstä. Hienoa elämää, sanoisi Hämäläinen.

Äiti, eikö me voida muuttaa takaisin. Mulla on ikävä minun entistä huonetta, sanoo lapsi ja itkee tunteja iltaisin. Mikään ei auta; ei puhuminen, eivät valokuvat entisestä kodista, ei muistelut, eivät uudet lelut, ei mikään.

Lapsi haluaa leikkiä entisellä pihalla, kiivetä entiseen kiipeilypuuhun ja kiikkua entisellä leikkikentällä. Hän haluaa entiseen kouluun vanhojen kavereiden luokse.

Lapset sopeutuvat helposti, kyllä se menee ohi, monet sanovat huolettomasti. Sopeutuvat varmasti, kun muuta vaihtoehtoa ei ole. Ikävä haihtuu, kun kuukausia ja vuosia kuluu.

Silti minua surettavat lapset, jotka joutuvat muuttamaan vanhempien työn vuoksi paikkakunnalta toiselle. Lasten täytyy saada kasvattaa juurensa. Heidän pitää pystyä sanomaan aikuisena: täältä minä olen kotoisin.

Ihmiset kiintyvät toisiin ihmisiin, lemmikkeihin, paikkoihin, rakennuksiin ja esineisiin.

Kiintyminen on hyvästä, koska se tuo turvallisuuden tunnetta ja mielekkyyttä elämään.

Hämäläisen mielestä ihminen on työtä varten, ei työ ihmistä varten. Ihmisen muuta elämää ei tarvitse ottaa huomioon, kunhan joustoa työelämää varten löytyy. Viis lapsista, puolisosta, isovanhemmista, harrastuksista, puhumattakaan talosta. Ne ovat valitettavia hidasteita, jotka estävät ihmisen siirtymisen työn perässä toiselle paikkakunnalle.

Tällaisen kylmyyden en soisi leviävän.

Tule Sirkka lohduttamaan lastani jonain iltana, niin näet, mitä muutto perheelle tekee. Minä keitän sillä aikaa iltapuuron, etsin lapsille puhtaat vaatteet valmiiksi huomenaamua varten ja ripustan pyykin kuivumaan.

Kirjoittaja on Ylä-Savon aluetoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Muutama jännä fakta Die Hardista

Iowassa alkaa olla ratkaisun hetket

Puolueiden ei pidä luvata liikoja

Johto reikään, kuinka vaikeaa se voi olla?

Kuurankukkia Ruotsin maalta

Big Brother lopettaisi suhteen heti

Synnyttikö visailu presidentinkin?

Pörssin sote-ratkaisut

Kahden legendan kohtaaminen vuodelta 1997

Saatanan tunarit!

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...