Mäkihyppyvoittoon tarvitaan taulukotkin

Mäkihypyn välinekehitys on mullistanut ja muuttanut lajia valtavasti.

Kun takavuosina ilmavirtausten merkitys alkoi kasvaa jopa ratkaisevaan osaan, puhuttiin lottokilpailusta, jossa onnekkain voitti. Lajin säännöt nikkaroitiin ammoisina aikoina, kun mäet olivat pieniä eikä teryleenihousujen ja villapaidan yhdistämällä ollut yhteyttä ilmalennon pituuteen. Pisimmälle hypännyt yleensä voitti, mikäli hyppyyn ei osunut suurempia horjahduksia.

Nyt mäkihypyn pistelaskuun vaaditaan pakettiautollinen tekniikkaa ja myös henkilökuntaa, jotta tulokset saadaan kuvaruudulle. Maailmancupin mäkikisaan rakennetaan kattava tuulimittareiden viidakko, jonka perusteella pisteitä kompensoidaan tuuliolosuhteilla.

Kansainvälisen hiihtoliiton lajeista jostain syystä mäkihyppyyn on pesiytynyt ajatus reilusta kilpailusta, jossa etsitään kaikille mahdollisimman tasapuoliset olosuhteet.

Näin esimerkiksi nyt hypättävällä mäkiviikolla hyppääjien pistäminen järjestykseen vaatii tätä kompensaatiomatematiikkaa. Parhaat tuuliraot vielä koetetaan eliminoida lähtönopeuksia hidastamalla, mihin on tietenkin oma kompensaatiotaulukkonsa.

Mäkihyppy onkin karannut hyvää tarkoittavilta lajipäättäjiltä käsistä, kun hyvitysjärjestelmille on annettu niin suuri painoarvo.

Kilpailun seuraaminen on hankalaa. Pitkästä hypystäkin iloitsemisen voi aloittaa vasta, kun tuulikäsittely on käyty läpi ja arvioitu suoritus tietokoneohjelmien muuttujilla.

Entäs muut FIS:n lajit? Miksi niissä ei ole älytty, että olosuhteet voivat olla joillekin kilpailijoille huonommat kuin toisille?

Tietokoneaikana olisi helppoa siirtää syöksylaskunkin lähtöporttia, jos keli hidastuu. Maastohiihdon väliaikalähtökilpailussa on klassisia esimerkkejä siitä, että aamupakkasella lähtenyt hiihtäjä saa suuren edun, kun loppupäässä joudutaan sivakoimaan auringon lämmittämillä laduilla.

Varmasti joku viisas laskisi, että hyöty voi olla 10 sekuntia tai 12,7 sekuntia kilometrillä, kun lähtö tapahtuu 33 minuuttia ensimmäistä lähtijää myöhemmin ja ilma on lämmennyt kolmella asteella. Myös lumisateen yltyessä aiemmin ladulle sännännyt voi saada kohtuuttomalta tuntuvan hyödyn. Esimerkiksi ampumahiihtäjä Lars Berger voitti maastohiihdon 15 kilometrin MM-kultaa Sapporossa 2007. Alkupäässä startannut norjalainen ehti maaliin lentokelillä, kun koko kuuman ryhmän kisan sotki sankka lumisade.

Muissa FIS:n lajeissa paitsi mäkihypyssä tunnustetaan, että kilpailun luonteeseen kuuluvat vaihtelevat olosuhteet. Mäkihypyssä yritetään potkia vastaan tietokoneohjelmin.

Olisi tietysti hienoa, että teknisesti paras hyppy ja parhaiten keulalle hyödynnetty lähtönopeus ratkaisivat kisan ehdottoman tasapuolisesti. Tuulivirtausten käyttö on mennyt kuitenkin niin pitkälle, että kompensaatioviidakko jouduttiin luomaan. Aavistuksen omaiset muutokset virtauksissa voivat merkitä hypyn pituudessa viisi tai kymmenenkin metriä.

Innsbruckissa sunnuntainen kisa oli hieno. Pistelaskumatematiikka lisäsi jännitystä, kun aistinvaraiseen havaintoon pituuksista ei voinut luottaa. Silti touhu tuntui keinotekoiselta lisälataukselta. Bergisel on periaatteessa vuorten suojassa, mutta usein nykyvarusteissa hypätyt kisat menevät mäessä hyvin hankaliksi.

Inhimillisintä oli, että Michael Hayböckin 138 metrin hypyssä arvostelutuomarit eivät havainneet käden osumista alastulorinteeseen. Mies sai kaatuneesta hypystä noin 10–12 ylimääräistä pistettä mäkiviikon voittotaisteluun.

Vaikka pituuspisteissä puolikkaita ratkotaan tietokonemalleilla, tekevät arvostelutuomarit työnsä ihan niin kuin ennenkin. Virallisiin papereihin Hayböck ei onneksi saanut mäkiennätystä nimiinsä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Suomen kauden villit kuukaudet

Jouko Turkka pisti veljekset uusiksi

Annoin toisen mahdollisuuden Muuntohiilelle

Totista on moneen lähtöön

Mitä sinulle kuuluu?

Vähänkinoli riittävästi.

Yhdysvallat on pettänyt kurdit toistuvasti

Valtio ei sovi yrityksen omistajaksi

Vetäytyminen, jota ei ole edes tapahtunut

Kaikki peliin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...