Maa, jonka metsistä kuka tahansa voi löytää mitä tahansa

Urheileva Suomi rypi maanantaina itsesäälissä. Sinivalkoinen armeija palasi MM-Berliinistä kotiin mitaleitta. Mutta toisaalta: jos realistiset mitalitoiveet lepäävät vain yhden lajiryhmän harteilla, niin nollatuloksen mahdollisuus kasvaa vääjäämättä potenssiin.

Ripaus realismia ei olisi pahitteeksi. Mitali MM-kisoista ei ole ollut enää aikoihin suomalaiselle yleisurheilulle itsestäänselvyys. Kaikkea muuta.

Korttitalo kaatui, kun keihäskisaan tilatut neljä ässää kääntyivät tyhjäksi kädeksi. Niin ironiselta kuin se tuntuukin, niin keihäsmiesten epäonnistuminen saattaa koitua pidemmällä aikavälillä vielä suomalaisen yleisurheilun siunaukseksi.

Keihäsväki on pelastanut Suomen arvokisakokonaisuuden kerran jos toisenkin. Kun rima on rakennettu 1-2 mitalin varaan, on keihäs ollut se kisoista toiseen kestänyt valttikortti, jonka ansiosta muitten epäonnistumiset on voitu lakaista maton alle. Nyt pöly jäi maton päälle, aivan kuten kuusi vuotta sitten edellisten mitalittomien kisojen jälkeen.

Keihään lajivalmentaja Hannu Kangas avasi debatin omalta osaltaan tarjoutumalla eroamaan postiltaan. Tunnekuohussa annettu lausunto osoittaa pedanttina tunnetun miehen tiukkaa ammattietiikkaa ja vastuunkantoa, mutta ehkä lajivalmentajan on syytä ottaa aikalisä ennen suurempia päätöksiä. Kangas on tehnyt keihäsmiesten kanssa hyvää työtä. Suomalaisen yleisurheilun ongelmat ovat aivan muualla.

Mielenkiintoinen dilemma sisältyy suomalaisten suhtautumisessa lempilajiinsa. Yleisurheilijoihin kohdistetut odotusarvot nostetaan samaan rimakorkeuteen olivat kyseessä sitten olympia, MM- tai EM-kisat. Näin, vaikka olympialaiset ja MM-kisat ovat EM-kisoihin verrattuna aivan eri planeetoilta. Kun Usain Bolt ja kumppanit puuttuvat pikamatkoilta, puhutaan jo eri lajeista.

Vanhan mantereen yleisurheiluväki kokoontuu vuoden päästä Barcelonassa taistelemaan EM-mitaleista. Siellä suomalaisten mitalitoiveita voidaan rakentaa oikeasti muittenkin kuin keihäsmiesten varaan. Jukka Keskisalo ja Tommi Evilä hyppäävät ensirivissä potentiaalisten mitalikandidaattien joukkoon.

Berliinin mahalasku ei ole suomalaisen yleisurheilun ainoa akuutti tulehduspesäke.

Ex-pikajuoksija Markus Pöyhönen meni ja löysi oman kertomuksensa mukaan iltalenkillään itähelsinkiläisestä metsiköstä pussukan anabolisia steroideja. Pöyhösen selitys on niin uskomaton, ettei draaman kaaresta puutu enää kuin se, että tarina osoittautuu todeksi.

Suomen metsistähän tuntuu löytyvän yhtä sun toista. Ruokolahdella, jossa aikoinaan ihmeteltiin metsässä löntystelevää leijonaa, löydettiin sunnuntaina iso roskapussi, jonka sisällä oli satakunta pornovideota.

Tässä maassa kaikki tuntuu olevan mahdollista.

Kirjoittaja on Savon Sanomien urheilutoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Osta kämppä, vain kymmenen miljoonaa taalaa

Tuntematon-kuunnelma kannattaa kuunnella

Perussuomalainen vaihtoehto

Hongkongin menetetty peli

Suomen surkein ja typerin ohjelmaidea

Mainoksessa ähkii puolalainen putkimies

Teknologiatuotteet mukaan ympäristökeskusteluun

Ketjukirje kertoo menetetystä onnen ajasta.

Rikollista saa haastatella

Muutama jännä fakta Die Hardista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...