Mies, leivo mokkapaloja.

Tein kotonani ihmiskokeen. Koehenkilölle oli kaksi kriteeriä: hän on aikuinen ja hänellä on miehen lisääntymiselimet. Kokeen tarkoituksena oli selvittää, osaako miesoletettu leipoa mokkapaloja.

Osaa. Koehenkilöä oli siunattu lukutaidolla. Hän osasi myös seurata yksinkertaisia ohjeita.

Lopputuloksena oli mokkapaloja, joiden maku oli erittäin mokkapalamainen. Leivonnainen olisi myyntikelpoinen esimerkiksi lasten kouludiskon kahvilassa, jossa 50 senttiä maksavat palaset ovat kuuma myyntiartikkeli ja tuottavat joskus jopa yhden huvipuistorannekkeen verran rahaa.

Miksi valitsin juuri mokkapalat? Siksi, että mokkapalat symboloivat kaikenlaista lasten eteen tehtävää varainhankintaa. Niitä myydään uunipeltikaupalla koululuokkien ja urheiluseurojen kahviloissa ja myyjäisissä. Ja niitä mokkapaloja leipovat yleensä äidit.

Juuri äidit ovat kokemukseni mukaan aktiivisuudellaan yliedustettuja luokkien varainhankinnassa. Äidit kokoontuvat sähköpostien ja somekanavien keskustelurinkeihin ideoimaan, miten lapsikullat saataisiin ilman suoraa rahatukun ojentamista luokkaretkelle tai leirikouluun ja miten kaikilla perheillä olisi mahdollisuus osallistua.

Yksi kuulemani perustelu tähän on se, että osallistuminen vaatii mieheltä erityistä rohkeutta. Tätä tukee omakin käytökseni: jos keskusteluihin eksyy mies, olen heti innoissani kehumassa häntä. Ihan kuin osallistuminen olisi jonkinlainen uroteko.

Vika ei välttämättä ole miesten laiskuudessa, vaikka se on tietenkin yksi mahdollisuus.

Vika saattaa olla meissä naisissa, jotka jatkamme mukaluonnollista naiset hääräilevät -perinnettä ja sovittelemme väsyneinä marttyyrin viittaa. Helpoimmalla miehet pääsevät, kun vain tukevat toimintaa hiljaa sivusta ja antavat tyttöjen vähän puuhastella.

Miehillä saattaisi olla tuoreita, panos–tuotos-suhteeltaan jopa mokkapaloja tuottavampia keinoja mammonan haalimiseen. Naiset, pois tieltä. Nyt on miesten vuoro näyttää.

Ira Blomberg-Kantsila

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Kuinka korvata maitotuotteita?

Miksi Yle väheksyy kirjallisuutta?

Onnellinen vainaja

Monenlaista uutista ja uutislähetystä

Brexit-sopu saavutettu – ja lehmät lentää

MTV suunnittelee tähtiensä urat

EU-maa, joka marssii Attilan jalanjäljissä

Suomen kauden villit kuukaudet

Jouko Turkka pisti veljekset uusiksi

Annoin toisen mahdollisuuden Muuntohiilelle

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...