Miksi jääkiekossa on tehty niin käsittämättömiä ratkaisuja?

Missä muussa lajissa kuin jääkiekossa on tehty niin kummallisia päätöksiä viime vuosina?

Tavalliset kiekkoa seuraavat kansalaiset ovat olleet ihmeissään ja vähintäänkin epätietoisia.

Hieno laji on alennettu markkinamiesten kikkailukentäksi.

Aloitetaan sarjamääräyksistä.

Jääkiekon SM-liigaan ei voi päästä pelkästään pelaamalla. Kukaan ei taida tarkalleen tietää, miten homma etenee.

Ensi keväänä Mestiksen mestarilla on mahdollisuus nousta SM-liigaan voittamalla SM-liigan karsijajoukkue sekä lunastamalla tältä "liigalisenssi", jonka hinta on julistettu salaiseksi. Lehtiarviot summasta ovat liikkuneet 1,7 miljoonan euron paikkeilla.

Aika kova hinta.

Aiempina vuosina nousijaan kohdistui muitakin kriteereitä, joita ei liene enää käytössä. Tai siitäkään ei taida olla varmuutta.

Kaikkein surkuhupaisin vaihe oli "tasonmittauspelit" keväällä 2007, jolloin Mestiksen kakkosjoukkue Jukurit sai - ilmeisesti ja ehkä - teoreettisen nousumahdollisuuden. Mestarijoukkue Kajaanin Hokki ei sen sijaan päässyt "liigakarsintaan".

Millaiset ovat "liigakarsinnat", joissa liigajoukkue ei voi pudota sarjasta, ja jossa Mestis-joukkue ei voi nousta pelaamalla liigaan?

Jääkiekon SM-liiga on suomalaisessa urheilussa äärimmilleen viety esimerkki siitä, kuinka rahan merkitystä korostamalla voidaan pilata jotakin hienoa, kuten aito urheilu.

SM-liiga suljettiin, jotta seurojen taloudet tulisivat kuntoon. Tosiasiassa kilpavarustelu yltyi ja vain muutama seura pääsi vuosittain plusmerkkiseen tulokseen.

Lisäksi Mestiksestä hävisi suurin mielenkiinnon aihe eli nousumahdollisuus SM-liigaan.

Hyvässä sarjassa merkityksettömiä pelejä on mahdollisimman vähän ja merkityksellisiä mahdollisimman paljon.

SM-liigassa runkosarja on tarjonnut loppukaudesta turhia otteluita - koska sarja on ollut suljettu.

Turhiksi otteluiksi voi leimata myös Mestiksessä kokeillut play out -pelit, joissa pudotuspelien jännittävä asetelma onnistuttiin kääntämään päälaelleen. Oli todella outoa, että enää ei taisteltu jatkopaikasta vaan kesälomasta ja rantapalloista.

Yleisö ja pelaajat eivät ole myöskään innostuneet säälipudotuspeleistä, jotka jouduttiin ottamaan käyttöön suljetun SM-liigan joukkuemäärän paisuttua.

Jääkiekon MM-kisoistakin on kyetty tekemään viime vuosina käsittämättömän tylsä tapahtuma. 16 joukkuetta on MM-kisoissa aivan liikaa.

Alkusarjan merkityksettömät ottelut eivät ole enää viime vuosina kiinnostaneet edes Suomen osalta. Yllätykset ovat todella harvassa toisin kuin esimerkiksi jalkapallon MM-kisoissa.

Jääkiekon MM-kisat kestävät yli kaksi viikkoa, mutta todelliset kisat alkavat vasta puolivälierissä muutama päivä ennen huipennusta.

Missä muussa lajissa MM-kisat pelataan läpi B-maajoukkueilla? Ja sama toistuu joka vuosi, vaikka samana keväänä olisi olympialaiset.

Jokavuotiset MM-kisat tarjoavat harvoin unohtumattomia kokemuksia.

Kuinka moni muistaa Suomen sijoitukset 2000-luvun MM-kisoista?

Täysin yli hilseen ovat menneet maajoukkueiden turnaukset, joita tahkotaan läpi C-maajoukkueilla. Euro Hockey Tourissa ei ole kyse Euroopan parhaiden maiden kamppailuista vaan väkisin tiukkaan pelikalenteriin väännetyistä harjoitusotteluista, koska sarjan sijoituksilla ei taida olla kenellekään merkitystä.

Tänä syksynä maajoukkuepelejä huipennettiin Ruotsi-maaotteluilla. Yleisurheilusta apinoitu Finnkampen ei näyttänyt purevan tai herättävän intohimoja muun ylitarjonnan kylkiäisenä.

Seurajoukkueet pelaavat Nordic Trophyä, Mestarien liigaa ja muita vähemmän kiinnostavia sarjoja. Jotkut ovat väläytelleet SM-liigajoukkueiden pelaamista yhteisessä sarjassa naapurimaiden kanssa. Kuinka paljon se oikeasti kiinnostaisi katsojia?

Toisaalta se olisi looginen jatkumo lajin kummallisille päätöksille.

Kirjoittaja on Karjalaisen urheilutoimittaja ja 11 vuotta juniorisarjoissa jääkiekkoa pelannut entinen maalivahti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Uusi tv-kanava jäi monilta huomaamatta

Susien suojelu jakaa mielipiteitä voimakkaasti

Joskus rooli tarttuu tiukasti näyttelijään

Voiko ihmisiä ja ihmissuhteita hinnoitella?

Henkinen minäni kaipaa Suomi-draamaa

Kuinka korvata maitotuotteita?

Miksi Yle väheksyy kirjallisuutta?

Onnellinen vainaja

Monenlaista uutista ja uutislähetystä

Brexit-sopu saavutettu – ja lehmät lentää

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...