Mitä vikaa sukkahousuissa?

Suurissa antiikin aikaisissa taisteluissa jalkaväelle kohtalokasta oli usein säärien heikko suojaus. Vihollisarmeijoiden kohtaamisissa koeteltiin henkistä kanttia: ratsuväki ja erityisen hurjat jalkaväen osastot, kuten ”alastomina” taistelleet ja rajuja huutoja päästelleet gallit, pyrkivät lannistamaan vihollisen taistelutahdon jo ennen varsinaista fyysistä kosketusta.

 

Jos joukkojen rohkeus petti, selkänsä kääntänyt ja pakeneva jalkaväki oli helppoa saalista viholliselle. Esimerkiksi kuuluisassa Cannaen taistelussa, jonka Hannibal joukkoineen kävi Rooman valtakunnan ytimessä eteläisessä Italiassa, roomalainen jalkaväki joutui karthagolaisten saartamaksi ja pakoon pyrkiessään kärsi jalkoihin saamistaan vaikeista vammoista. Nuolilta ja keihäiltä saattoi suojautua kilvin, mutta pakenijan säären takaosa oli helppo kohde viholliselle.

Cannaessa Rooman joukot koostuivat suurelta osin nuorista, kokemattomista taistelijoista, jotka eivät kyenneet murtautumaan motista. Tuloksena oli yksi antiikin historian suurista rökäle- ja imagotappioista: suurvallan komeasti varustetut joukot tuhottiin omalla maaperällään.

 

Tämä tuli mieleen jääkiekon Suomi–USA-ottelun tuloskommentteja lukiessani. Helsingin Sanomien mukaan Suomen maajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen totesi, että 5-0 päättyneessä ottelussa ”oltiin sukkahousuissa”.

Tällä oli varmaan tarkoitus viitata epämiehekkyyteen. Takavuosina huonosti pelaavalle jääkiekkoilijalle huudettiin – ja ehkä vieläkin huudetaan – ”Mekko päälle!” Toisin sanoen naiselliset tunnukset merkitsevät epäonnistumista miehisessä lajissa.

Kuitenkin ”sukkahousuissa” voi olla myös miehekäs: vartaloa myötäilevät trikoot eivät ole häpeäksi painijalle eivätkä pyöräilijälle. Mielestäni eivät myöskään miestanssijoille, joiden työ on äärimmäisen fyysistä. Mutta kaikki nämä ovatkin yksilölajeja, joissa voimalla sekä vartalon kunnon ja lihasten näyttämisellä on keskeinen rooli.

 

Jääkiekko muistuttaa monin osin sodankäyntiä. Varusteet muuttavat miehet samannäköisiksi, ja niiden tarkoitus on paitsi suojata pelaajaa myös herättää vastustajassa kauhua ja kunnioitusta. Jääkiekko on hyvin väkivaltainen laji, jossa usein näkee mailaa käytettävän aseena eikä pelivälineenä. Säännöt eivät tunnu koskevan kaikkia pelaajia – ja siksikin kaukalo usein muistuttaa taistelutannerta.

Kuten sodankäyntiinkin, myös jääkiekkoon on haudattu suuri paradoksi: joukkueen on toimittava yhdessä saman päämäärän hyväksi mutta yksilöiden on kyettävä irtautumaan joukosta ja tekemään suuria soolosuorituksia. Tämä vaatii voimaa ja rohkeutta, ja niiden puutteesta siis pelaajia rangaistaan tarjoamalla heille naisellisia symboleja.

 

Äitienpäivän ottelun jälkipuinneissa puhuttiin naisista paitsi symbolitasolla myös suoraan: kommentaattorit pohtivat, tuliko äideille paha mieli kun Suomen joukkue hävisi. Tämähän on vanhaa sotaretoriikkaa: sankareilla on velvollisuus tehdä äidit ylpeiksi eikä naisten luottamusta urhoihinsa saa pettää.

En nyt voi puhua muiden äitien puolesta, mutta minä en pahoittanut mieltäni tappiosta. Enkä siitä sukkahousuvertauksestakaan. Toivoisin kyllä, että näkisin Suomen jääkiekkojoukkueen ja kaikki sen vastustajatkin trikoissa kaukalossa. Jos Jalosella ja joukkueella olisi huumorimieltä ja iloista asennetta, he ottaisivat yhteyden Nansoon ja posettaisivat oikein koko rahan edestä trikoissa.

Koska urheilu ei ole sotaa, sen ei ainakaan pitäisi olla. Häviöstä ei mene kenenkään henki. Jos tuntuu, että taistelu kääntyy paoksi ja kaikista suojuksista huolimatta vastustaja pääsee iskemään sääreen, vastauksena ei ehkä olekaan suojusten määrän lisääminen vaan uusi asenne: tappio on portti onnistumiseen. Roomahan se lopulta Karthagonkin voitti.

 

Kirjoittaja on kuopiolaislähtöinen kirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Lähi-idän räjähdysten kesä päättyi täystuhoon

Koettelemusten tiellä

Videopuhelu ei aina riitä.

Millainen asenne sinulla on elämään?

Miten päiväni väritän?

Loppu on vaarallinen käsite.

Onko minulla ruoka-allergia?

Lupiinipoliisia odotellessa

Havaintoja äänikirja- maailmasta

Pörssin yhtiöiden arvo ylitti Suomen bkt:n arvon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...