Mitaleita ja tarinoita vastakohtien Riosta

Rio on ristiriitojen ja vastakohtien kaupunki. Copacabanalla loistohotellia voi seurata favela.

Tai kuten meillä, hotellin vieressä on iso ja näyttävä ostoskeskus, mutta väki saattaa nukkua viereisen sillan alla.

Kisajärjestäjien bussi lähtee ostoskeskuksen parkkihallin viereiseltä kadulta 80 minuutin välein. Koomista oli selvitellä bussin lähtöpaikkaa, jota ei ole merkitty mitenkään. Paikan kysyjälle vastauksia putoaa lähinnä portugalin kielellä, joka on itseltä pahasti ruosteessa. Mutta siitä erään ränsistyneen puisen kopperon ja sähköjohdoilla sikin sokin sotketun pylvään luota bussi lähtee.

Tai lähtee, jos lähtee. Torstaina kyyti saapui runsaat puoli tuntia myöhässä, kun kuski oli ottanut lopputilin syystä tai toisesta. Tilalle tullut kuljettaja ei puolestaan tiennyt reittiä Barran olympiakeskukseen. Onneksi kyydissä oli opastamassa eräs brasilialainen kamera-asentaja, joka osoitteli matkalla ylpeänä laittamaansa vaijerikameraa, joka lähettää kuvaa Barran stadioneiden yltä.

Barran olympia-alueeseen onkin panostettu. Kuten monissa aiemmissakin olympialaisissa, kotterot ja asutukset on raivattu pois ja tilalle on noussut näyttävät yhdeksän vierekkäistä stadionia ja olympiapuisto.

Kisajärjestäjien budjetti on noin 11 miljardia euroa, saman verran kuin Lontoon olympialaisissa 2012.

Ei kaikki hienossa Barrassakaan ole ihan valmista. Rakennustelineitä on nähtävissä, ja omituiselta tuntuu, ettei kaupungin metro yllä tälle Barran alueelle asti.

Mutta näyttävää on ja turvallista, kunhan ei eksy faveloihin. Kaupunkikuvassa riittää poliiseja ja sotilaita.

Olympiakisat käynnistyvät toden teolla tänään. Paljon on ruikutettu taloudellisissa vaikeuksissa olevan Brasilian ja Rion olosuhteista. Aivan varmasti olympiakisojen 11 miljardille löytyisikin maassa järkevämpää käyttöä. Köyhyyttä riittää, ja faveloiden likavedet pilaavat vesistöjä ja luontoa.

Olympiakisojen hyvä puoli on, että ongelmat nousevat esille ja niistä kerrotaan koko maailmalle.

Urheilijat eivät voi näille vaikeuksille ja olosuhteille mitään. He ovat tulleet viettämään uransa huippuhetkiä. Kisapaikka on nyt tämä ja sillä sipuli. Purjehtijoitakin jo rasittavat jatkuvat kyselyt likaisista vesistä.

Vaikka Riossa kaikki ei ole hyvin, niin itse olympialaisissa on sitä jotain. Isot urheilulajit samassa paikassa kerran neljässä vuodessa ja koko maailma seuraa. Jännitys. Draama. Tarinat. Ne kiinnostavat.

Meillä Suomessa kiinnostavat ennen kaikkea menestys ja mitalit. On totta, että urheilukulttuurissamme saisi olla enemmän syvyyttä.

Kiinnostavia ovat myös tarinat, matka ja koko kuva. Kyseessä ei ole vain se kymmenen sekunnin hetki olympia-areenalla. Taustalla on vuosien työ, itkut ja ilot, vammat ja vaikeudet. Jo olympialaisiin pääsy on monelle kova juttu ja unelmien täyttymys.

Mutta ollaan perisuomalaisia ja tehdään mitaliveikkaus. Eiköhän Rio tuo Suomelle kolme mitalia. Yksi tulee Petra Ollin painista tai muusta kamppailulajista. Loput perinteiset mitalit saadaan purjehtijoilta ja keihäsmiehiltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Kakkosdivarista katsomon puolelle

Kiitoksen aiheita

Sinun makusi ei ole koko maailma

Mikä on hyvä ruokavalio urheilijapojalle?

Aina välillä tälläydyn mielelläni naiseksi

Räkättäminen on parasta, mitä ihminen voi tehdä

Työn on löydettävä tekijänsä

Rakkaudesta ruokaan ja elokuviin

Tieto lakimuutoksen vaikutuksista pitkäaikaistyöttömien palkkaukseen puuttuu

Kadonnutta ammattikuntaa ”kaivaten”

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...