Monta todella hyvää syytä kirjoittaa

Kolumni

Aivan kirjailijanurani alkuvaiheessa tähtitoimittaja Jaana Martikainen teki minusta jutun, jonka vaatimaton otsikko kuului näin: Minulla on rajaton valta.

Toimittajan upean huumorintajun lisäksi otsikkoon sisältyi myös jollain tasolla minulle kaikista tärkein asia, joka tekee kirjoittamisesta niin hienoa ja saa minut aina uudelleen palaamaan näppäimistön ääreen.

Hetken aikaa minulla tosiaan on tekstini äärellä rajaton valta.

Jonkin uuden luominen on aina valtavan hienoa, ja se pätee tietysti kirjoittamisen lisäksi kaikkeen muuhunkin.

Kirjan kirjoittamisessa paras hetki on oikeastaan se, kun kaikki on vielä avoinna. Ei ole mitään rajoja tai raameja vaan kaikki on mahdollista. Saan aivan itse päättää, millaisen maailman luon, mihin aikaan tapahtumat sijoittuvat, miltä henkilöt näyttävät, millaisiin tilanteisiin he joutuvat ja mitä heille lopulta tapahtuukaan. Kaikki on kiinni vain ja ainoastaan minun mielikuvituksestani.

Se on mahtava tunne.

Ennen kuin tekstiä on syntynyt riviäkään, olen saattanut pyöritellä tarinaa päässäni kuukausia tai joissain tapauksissa jopa vuosia.

Kierrän vuosittain ympäri Suomea kouluvierailuilla kertomassa kirjailijan työstä ja lukemisen tärkeydestä. Jokaisella vierailullani myös vastaan kuulijoiden kysymyksiin. Kerran eräässä koulussa kahdeksasluokkalainen poika kysyi minulta kysymyksen, jota en kumma kyllä ollut koskaan tullut miettineeksi kovin tarkasti: Miksi sinä kirjoitat?

Rajattoman vallan lisäksi täytyi olla muitakin syitä.

Olen aina tykännyt kirjoittamisesta, ja se on tuntunut minulle sopivalta ilmaisukeinolta aivan nuoresta lähtien. Se on siis yksi, ehkä jopa tärkein, syy: minä tykkään kirjoittaa.

Toinen syy on se, että esimerkiksi nuortenkirjoja kirjoittamalla voin tehdä jotain konkreettista innostaakseni nuoria kirjojen ja lukemisen pariin.

Kolmas syy kirjoittaa on halu vaikuttaa ja toisaalta myös halu viihdyttää. Kolumneissani voin halutessani ottaa kantaa ajankohtaisiin tai minua muuten vain kiinnostaviin asioihin, tai sitten voin toisinaan hassutella ja pyrkiä kirjoittamaan hauskoja tekstejä, joiden toivon saavan ihmiset hyvälle tuulelle.

Neljäs ja hyvin merkittävä syy halulleni kirjoittaa on se, että kirjoittaessa ajatus terävöityy ja jäsentyy. Kun kirjoittaa, voi vallan mainiosti käyttää siihen paljon aikaa, toisin kuin puhuessa, jolloin aikaa miettimiselle ei jää kovin paljon.

Kirjoittaminen onkin mielestäni paras mahdollinen tapa saada asiat selviksi, järkeviksi kokonaisuuksiksi. Olisikin hyvä, jos aina ennen hyvin isoista ja tärkeistä asioista keskusteltaessa jokainen osallistuja olisi kirjoittanut omat ajatuksensa paperille.

Silloin asiaa olisi jo pohtinut paljon, mitään ei unohtuisi eikä ainakaan tarvitsisi keksiä sanottavaa salamannopeasti ja siksi ehkä harkitsemattomasti.

Monta riitaa ja väärinkäsitystä jäisi väliin, jos ihmiset ensin kirjoittaisivat näkemyksistään, tunteistaan ja ajatuksistaan ja vasta sitten sanoisivat ne ääneen.

Kannattaa kirjoittaa.

Kirjoittaja on iisalmelainen kirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Neuvillen voitto oli ansaittu ja ajamalla otettu

Kuluttajat laitetaan itse töihin – mutta minkä vuoksi?

Tieverkon rahoitus uusittava

Elävää vettä henkiseen janoon

Asumistuki on omaan jalkaan ampumista

Green Deal voi tarkoittaa nykymuotoisen EU:n loppua

Berliinin muuria ja hyvää munkkia.

Järki voittaa vielä, koska kaikilla on liikaa pelissä

Kummalliset äänestykset

Mitä sanoa nuorelle urheilijalle hänen tuekseen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...