Myös metsästyslaki menee uusiksi

Kalastuslain kokonaisuudistus on parhaillaan eduskunnan valiokuntakäsittelyssä. Toivottavasti se saadaan suureen saliin ja päätökseen vielä tämän hallituskauden aikana, sillä muussa tapauksessa se raukeaa.

Myös riistapuolella on alkanut tapahtua. Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo nimittäin määräsi viime lokakuussa ministeriön virkamiehet sorvaamaan luonnoksen uudeksi metsästyslaiksi.

Ukaasin mukaan luonnos on voitava lähettää lausunnolle jo ensi toukokuussa. Jatkossakin pitää kiirettä, jotta hallitus voisi antaa lakiesityksensä eduskunnalle jo ensi syysistuntokauden aikana. Lain ja siihen liittyvien alempiasteisten säännösten tulisi astua voimaan elokuun 2016 alussa.

Tehtävänannossa luetellaan viisitoista sellaista asiakokonaisuutta, joita valmistelu erityisesti koskee. Jokamiesmetsästäjän kannalta kiinnostavimmat niistä ovat hirvieläinten metsästys ja aseen kuljettaminen.

Hirvenmetsästyksessä onkin aika paljon pähkäiltävää. Melko tuore valtakunnallinen hirvikannan hoitosuunnitelma on erinomainen ”raamattu” siihen. Sen suositusten pohjalta saadaan varmasti hyvä laki.

Nykyisessä laissa vasasuoja eli se, ettei vasallista naarasta saa ampua, on varsin korkea. Olisi toivottavaa, että käytännön metsätsys otettaisiin uudessa laissa nykyistä paremmin huomioon. Ainakin rangaistukset vasallisen naaraan ampumisesta olisi saatava yhteismitallisiksi koko valtakunnassa.

Hirvitutkija Tuire Nygrén esitti muutama vuosi sitten tarkastetussa väitöstutkimuksessaan kestävän hirvikannan säätelystä, että ”oikeus ampua kaksi vasaa yhdellä kaatoluvalla harkittaisiin uudelleen ja poistettaisiin tarvittaessa metsästyslaista.” Harkitaanko?

Hirvitalousalueet ovat ilmeisesti tulossa lakiin, ja metsästysjärjestelyt niiden puitteissa. Ne ovat ensiarvoisen tärkeitä hirvikannan säätelyssä. Samalla yhteisluvatkin varmaan ”laillistetaan”.

Nyt hirvijahdissa saa (haukkuen) ajavan koiran säkäkorkeus olla enintään 28 senttiä. Käytännössä rotuna vain mäyräkoira täyttää tuon vaatimuksen. Kun siihen lisättäisiin kymmenen senttiä, niin hitaastiajavat rodut, esimerkiksi dreeveri ja basset, toisivat lisäväriä jahtiin. Myös lyhytajoiset ”töytyyttäjät” tulisi mielestäni sallia virallisesti hirvikoiriksi.

Ministerin ukaasin perusteella näyttää myös siltä, että jousimetsästäjät pääsisivät uuden lain myötä väijymään kauriiden ohella myös valkohäntäpeuroja. Toimeksianto koskee nimittäin myös hirveä pienempien hirvieläinten metsästystä jousella ja jousiammuntakoetta.

Nykyään aseen kuljetus moottorikäyttöisellä ajoneuvolla maastossa on kielletty. Jääpeitteinen vesistö on maastoliikennelain mukaan ”maastoa”. Näin ollen jäällä ei saa merkityn jäätien ulkopuolella kuljettaa asetta edes autossa.

Olisi paikallaan, että jäätyneen vesistön maastostatus tässä mielessä kumottaisiin, jolloin aseen kuljetus vaikka moottorikelkalla olisi jäillä sallittua. Metsästäjät ovat kyllä sen luottamuksen arvoisia.

Mutta nyt: Ylös, ulos ja talviverkoille!

Kirjoittaja on kuopiolainen eräneuvos.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Kadonnutta ammattikuntaa ”kaivaten”

Autoileva lähimmäinen, aikamme mysteeri

Mitä tapahtuu,kun jättiläisetovat kuolleet?

Matalat korot lisäävät eriarvoisuutta

Raakel, myönnä että rakastat

Kumma asuu pikkukaupungissa

Kansainvälisen koulutuksen ihannointi tekee puolikieliseksi

Bostonissa eivät mammanpojat pärjää

Republikaanien haastaja presidentti Trumpille

Haastattelija haastattelee haastattelijoita

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...