Naapurin MeToo-saagaan yllätyskäänne

MeToo-kampanja nosti reilu vuosi sitten seksuaalisen häirinnän maailman huomion kohteeksi. Norjassa keskustelu osui parlamenttivaalien jälkitunnelmiin, joita leimasi työväenpuolueen historiallisen heikko vaalitulos.

Lehdissä puhuttiin ­puolueen sisäisestä valtataistelusta. Dagens Næringsliv vuoti puolueen parlamenttiryhmän keskusteluja, joiden mukaan naisverkostoa johtava Anniken Huitfeldt oli erikseen varoittanut seksuaaliseen häirintään liittyvien huhujen hyödyntämisestä puolueen sisäisissä väännöissä.

Työväenpuolueen varapuheenjohtaja ja ex-ministeri Trond Giske oli kuitenkin jo merkitty mies.

Alkoi viikkojen julkinen myllytys, jossa lukuisat nimettömät tahot puolueen sisällä vahvistivat Gisken huonon käytöksen ja häiritsevän seksuaalisviritteisen läsnäolon. Ainut ongelma oli se, että tapauksille ei pystytty nimeämään aikaa eikä paikkaa, eikä uhriakaan, koska kukaan ei halunnut puhua nimellään.

Konkreettisimmaksi todisteeksi jäi Gisken eräälle nuorelle naisaktiiville lähettämä tekstiviesti, jossa hän tiedusteli ”missä päin hotellia olivat bileet” sitten kun puolueen illallistilaisuus oli päättynyt.

Naisen mielestä viestissä ollut mitään ongelmallista. Hän ihmetteli, miksi maan valtalehti Verdens Gangen (VG) oli nostanut asian esille.

Myrsky vain yltyi.

Tammikuussa 2018 Trond Giskellä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin irtisanoutua varapuheenjohtajan tehtävistä. Myös puheenjohtaja Jonas Gahr Støre oli lopulta hylännyt Gisken, koska ”useat naiset” olivat raportoineet tämän aiheuttamasta ”epämukavuuden tunteesta”.

Giske itse sanoi lähtevänsä vain siksi, ettei halunnut haavoittaa enempää lähipiiriään päivästä toiseen jatkuvalla myllytyksellä. Kotona odotti puoliso, norjalais-gambialainen laulaja Haddy N’jie sekä pariskunnan pieni lapsi.

Julkisessa keskustelussa oli myös Giskeä ymmärtäviä sävyjä. Aftenpostenin mukaan kyse oli puolueen Oslon piirin masinoimasta ajojahdista trondheimiläistä Giskeä vastaan. Oslon sisäpiiri kaappasi väitetysti myös MeToo-kampanjan niin että esimerkiksi Anniken Huitfeldtiä ei kelpuutettu mukaan.

Tänä vuonna kaikki näytti muuttuvan. Trond Giske toivotettiin helmikuussa uudelleen tervetulleeksi puolueen toimintaan.

Vain kymmenen päivää myöhemmin mies kuitenkin eksyi oslolaiseen Vulkan-baariin katsomaan jalkapalloa. Jo samana yönä somessa jaettiin hervotonta videota, jossa yli 50-vuotias ex-ministeri biletti hyvinkin intiimin näköisesti noin 20-vuotiaan näköisen naisen kanssa. Videota levitettiin muun muassa puolueen ay-vaikuttajille, jotka välittävät sen puoluesihteerille ja vaalikomitealle.

Parin päivän päästä valtalehti VG kertoi koko jutun Norjan kansalle. Vulkan-baarin nuori nainen näyttäytyi jutussa Gisken hyväksikäytön uhrina. – Me tanssimme ja oli mukavaa, mutta sitten meni vähän pitkälle, hän totesi.

Paitsi että ei mennyt – eikä todennut.

Sofieksi, 27, esittäytynyt ”uhri” on kiistänyt julkisuudessa kaikki hyväksikäyttöväitteet ja syyttänyt VG:tä hänen sitaattinsa tarkoituksellisesta vääristelystä. Pahinta oli se, että lehti ei suostunut sitaatin korjaamiseen heti vaan vasta kuukauden päästä.

Viimeisin vaihe onkin se, että jutun kirjoittanut VG:n toimittaja on hyllytetty ja myös päätoimittajan yllä leijuu harmaita pilviä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Libanonin järkyttävästä tilanteesta pitää puhua avoimesti

Työkaverit ovat yllättävän tärkeitä.

Lähi-idän räjähdysten kesä päättyi täystuhoon

Koettelemusten tiellä

Videopuhelu ei aina riitä.

Millainen asenne sinulla on elämään?

Miten päiväni väritän?

Loppu on vaarallinen käsite.

Onko minulla ruoka-allergia?

Lupiinipoliisia odotellessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...