Nikkelin halpeneminen vesittää toiveet

Nikkelin tuotannon pitää kasvaa yhä ja varastoveden vähentyä – ja sitten olisi vielä saatava valtion rahaa ja yksityisiä omistajia Sotkamon nikkelikaivosta pyörittämään. Siltä näyttää liki tuhat ihmistä työllistävän jättikaivoksen tilanne tiivistetysti.

Uusi tekijä ulkomaisten omistajien houkuttelussa on Britannian ero EU:sta. Nikkelin hinnan raju lasku voi lisäksi kaataa kupin.

Viime toukokuussa elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) korosti, että hallitus valmistautuu kaivoksen alasajoon, jos ulkopuolista rahoittajaa ei löydy vuoden loppuun mennessä.

Monet luonnonsuojelijat lopettaisivat kaivoksen, mutta hallitus pelkää työttömyyden kasvua.

Vaasan hallinto-oikeus muutti viime huhtikuussa vuosittaista sulfaatin päästökiintiötä purkuputken kautta aiemman välipäätöksen mukaisesta12 000 tonnista 15 000 tonniin. Samalla se alensi kaikkien purkuvesien sallitun sulfaattipitoisuuden, jotta lähiympäristön vedet eivät suolaantuisi.

Purkuvesien pitoisuus on yhtiön mukaan ollut alle luparajojen, tammi–kesäkuussa keskimäärin 1 909 milligrammaa litrassa. Luparajojen puitteissa kaivoksen toiminnan jatkaminen ja kehittäminen on mahdollista. Ylimääräisten vesien purkaminen alueelta vie nykykiintiöllä kuitenkin yli viisi vuotta.

Kaivoksen sulkemisen ympäristöhyödyt jakavat asiantuntijoidenkin mielipiteet.

Edullisen bioliuotuksen tulokset ovat kaivosyhtiön mukaan parantuneet. Talvivaarassa vettä sataa enemmän kuin haihtuu. Lopettamisesta seuraisi veden jatkuva kertyminen kaivosalueelle. Kun vesi lilluisi eristämättömien malmien kanssa, metallien ja muiden ainesten liukeneminen jatkuisi.

Yksityistä rahaa pyrkii hankkimaan Terrafame Group Oy, joka on Suomen valtion omistama erityistehtäväyhtiö. Se omistaa kaivosyhtiö Terrafame Oy:n, joka jatkaa konkurssiin menneen Talvivaaran kaivostoimintaa Sotkamossa. Kaivostoimintaa harjoittanut Pekka Perän Talvivaaran Sotkamo Oy kaatui marraskuussa 2014.

Yksityisten omistajien hankkimista edistää se, että valtionyhtiö Terrafame ostaa Talvivaara Oyj:ltä keskeisen omaisuuden, kuten kalkkilaitoksen, laboratorion ja geologisen tiedon.

Nikkelin hinta on noussut jyrkästi viime kesäkuun alusta maailmalla. Nyt nikkelitonni maksaa noin 10 500 Yhdysvaltain dollaria. Myös sinkki on kallistunut, tonni maksaa nyt yli 2 200 taalaa. Myös koboltti on kallistunut Lontoon metallipörssissä. Nikkeli on noussut myös pitemmällä aikajaksolla: 15 kuukauden aikana nousu oli 0,6 prosenttia.

Yrityksen käyttökate oli tammi−kesäkuussa 98 miljoonaa euroa miinuksella, mikä kuitenkin oli 12,7 miljoonaa euroa budjetoitua parempi. Käyttökate kertoo yrityksen liiketoiminnan tuloksen ennen poistoja ja rahoituseriä.

Jotta kannattavuus yhä kohenee, yhtiön pitäisi tuottaa enemmän metallia ja toimia pienemmillä kuluilla. Pääsyyt odotettua parempaan tulokseen olivat sinkin myyntitulo ja kemikaalien käytön tehokkuuden parantuminen metallien talteenotossa.

Onko kaivos siis menossa kesälläkin kevättä kohti?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Osta kämppä, vain kymmenen miljoonaa taalaa

Tuntematon-kuunnelma kannattaa kuunnella

Perussuomalainen vaihtoehto

Hongkongin menetetty peli

Suomen surkein ja typerin ohjelmaidea

Mainoksessa ähkii puolalainen putkimies

Teknologiatuotteet mukaan ympäristökeskusteluun

Ketjukirje kertoo menetetystä onnen ajasta.

Rikollista saa haastatella

Muutama jännä fakta Die Hardista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...