Ohjelma uusiksi

Suomen tilanne on äärimmäisen vakava, mutta hallituksen johto katsoo työnsä tehdyksi. Työttömiä on 400 000 ja valtion velka lisääntyy vuodessa seitsemällä miljardilla. Tavoitteisiin velkaantumisen taittamisesta ja alijäämän pienentämisestä ei päästä.

Olemme EU:n vakaus- ja kasvusopimuksessa sopineet, että velka ei saa ylittää 60 prosenttia bruttokansantuotteesta. Suomi on ylittämässä tuon rajan viimeistään ensi vuonna.

Komissio kuitenkin katsoi velkasuhteen nousun olevan väliaikaista. Tätä juuri sopii toivoa. Nyt talouden ja työllisyyden nostamisessa on epäonnistuttu, konkreettisia ratkaisuvaihtoehtoja ei ole.

Veronkorotukset ovat tapissaan eikä kasvun eväitä näy. Vastikään Nordea arvioi Suomen olevan virallisestikin lamassa.

Hallituksen ovet käyvät kuin lännenelokuvien saluunoissa. Toistakymmentä ministeriä on lähtenyt tai lähdössä uusiin tehtäviin.

SDP:n uusi puheenjohtaja otti vastaan valtionvarainministerin salkun viime perjantaina ja tulevana viikonloppuna kokoomus valitsee uuden puheenjohtajan ja samalla uuden pääministerin valtakuntaan.

Noin puolet alkuperäisestä hallituskokoonpanosta on jäljellä ja tehtävät pahasti kesken mm. sote-uudistuksessa.

Silti pääministeri Jyrki Katainen (kok.) on sitä mieltä, että hallituksen rippeet voivat lasketella ensi kevään eduskuntavaaleihin saakka jo tehdyillä päätöksillä. Katainen sanoi toukokuussa, ettei odota kesäkuun hallitusneuvotteluista vaikeita, päätöksiä kun ei revitä auki.

Päätöksiä olisi kuitenkin syytä avata, nykyiset keinot eivät toimi. Valtionvarainministeri Antti Rinteellä on edessään lupausten lunastus.

Hän on vaatinut muutosta ainakin maaliskuun kehysriihessä päätettyihin lapsilisien, työttömyysturvan ja perustienpidon leikkauspäätöksiin.

Keskusta on esittänyt liudan keinoja työllisyyden parantamiseen: muun muassa yksinyrittäjän ensimmäisen työntekijän palkkatuen, valtion kasvurahaston, biotalouteen panostamisen, yrittämisen lupabyrokratian esteiden poistamisen ja yrittäjävähennyksen käyttöönoton.

Näitä keinoja saa ilomielin käyttää kesäkuun hallitusneuvotteluissa.

En ole missään vaiheessa ollut vaatimassa ennenaikaisia eduskuntavaaleja. Se tosin saattaisi olla paras vaihtoehto saada tolkkua maan asioiden hoitoon. Uuden kasvua luovan hallitusohjelman tämä maa joka tapauksessa tarvitsee.

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Pielavedeltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Suomen kauden villit kuukaudet

Jouko Turkka pisti veljekset uusiksi

Annoin toisen mahdollisuuden Muuntohiilelle

Totista on moneen lähtöön

Mitä sinulle kuuluu?

Vähänkinoli riittävästi.

Yhdysvallat on pettänyt kurdit toistuvasti

Valtio ei sovi yrityksen omistajaksi

Kaikki peliin

Vetäytyminen, jota ei ole edes tapahtunut

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...