Oletko syypää toisen kyyneliin?

Anniina Honkanen

Äiti aloittaa kyselyn: Onko läksyt tehty? Miksi et ole vieläkään siivonnut huonettasi? Missä muuten se sinun ystäväsi on, kun häntä ei ole näkynyt aikoihin? Tyttö katsoo hetken äitiään ja on purskahtamaisillaan itkuun. Ovet paukkuen hän ryntää huoneeseensa kuunnellen äidin saarnaa siitä, miksi tyttö ei voi ikinä tehdä mitään, mitä pyydetään. Tyttö miettii: ”Hänellä ei ole aavistustakaan, mitä olen tänäänkin käynyt läpi... Päivittäiset potkut ja lyönnit eivät tunnu miltään, kun kuulen pilkkanimet. Huora ja läski, he sanovat.”

Kiusaajat, suuret mahtavat kiusaajat, joita kukaan ei vastusta.

Tähän tarinaan voi samaistua moni nuori. Ensimmäinen koulupäivä tarkoittaa samaa kuin ”etsi äkkiä paikka, jonne mennä ja sulaudu massaan”. Aina löytyy niitä yksinäisiä välitunnilta seisoskelemasta – yrittämässä näyttää näkymättömältä. Eihän se tietenkään onnistu, vaan ympärillä alkaa kuiskiminen ja kikatus. Juoruilu tekee ehkä jonkun olon paremmaksi, mutta se satuttaa joka kerta juorun kohdetta.

Murrosikäiset kiusaavat paljon, koska kasvun kynnyksellä nuori hakee omaa paikkaansa. Erilaisuus koetaan liian vieraana hyväksyttäväksi, ja hyviä numeroita vaivatta hankkiva vähän hiljaisempi tyyppi saa piilotettujen kateellisten katseiden sijaan näyttävää hikariksi haukkumista.

Hylätyt ja pelokkaat kiusatut ajattelevat, että vika on heissä. Harvoin löytyy ketään rohkeaa kertomaan, ettei kiusattu ole tehnyt mitään väärää.

Kiusaajien motiiveja voivat olla oman epävarmuuden peittäminen, kateus ja perheongelmista aiheutuvan surun purkaminen. Varmasti löytyy myös muutama, jotka eivät välitä pahojen tekojensa seurauksista. Kiusaaminen on vain hyvää läppää, eikös niin?

Ei. Hyvä läppä käy kalliiksi, kiusattuja ei naurata. He surevat ja pelkäävät. Olen itse yksi entisistä kiusatuista. Tiedän, miten pahalta tuntuu, kun kuulee haukkuja ulkonäöstä ja hyvistä arvosanoista. Silloin tarvitsisi jonkun paikkaamaan haavat. Onneksi minulla oli ystäviä, jotka välittivät – tarinassa tyttö ei ollut yhtä onnekas.

Ole rohkea, ole ystävä.

Kirjoittaja on Savon Sanomien nuorisoraatilainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Monenlaista uutista ja uutislähetystä

Brexit-sopu saavutettu – ja lehmät lentää

MTV suunnittelee tähtiensä urat

EU-maa, joka marssii Attilan jalanjäljissä

Suomen kauden villit kuukaudet

Jouko Turkka pisti veljekset uusiksi

Annoin toisen mahdollisuuden Muuntohiilelle

Totista on moneen lähtöön

Mitä sinulle kuuluu?

Vähänkinoli riittävästi.

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...