Oletko syypää toisen kyyneliin?

Anniina Honkanen

Äiti aloittaa kyselyn: Onko läksyt tehty? Miksi et ole vieläkään siivonnut huonettasi? Missä muuten se sinun ystäväsi on, kun häntä ei ole näkynyt aikoihin? Tyttö katsoo hetken äitiään ja on purskahtamaisillaan itkuun. Ovet paukkuen hän ryntää huoneeseensa kuunnellen äidin saarnaa siitä, miksi tyttö ei voi ikinä tehdä mitään, mitä pyydetään. Tyttö miettii: ”Hänellä ei ole aavistustakaan, mitä olen tänäänkin käynyt läpi... Päivittäiset potkut ja lyönnit eivät tunnu miltään, kun kuulen pilkkanimet. Huora ja läski, he sanovat.”

Kiusaajat, suuret mahtavat kiusaajat, joita kukaan ei vastusta.

Tähän tarinaan voi samaistua moni nuori. Ensimmäinen koulupäivä tarkoittaa samaa kuin ”etsi äkkiä paikka, jonne mennä ja sulaudu massaan”. Aina löytyy niitä yksinäisiä välitunnilta seisoskelemasta – yrittämässä näyttää näkymättömältä. Eihän se tietenkään onnistu, vaan ympärillä alkaa kuiskiminen ja kikatus. Juoruilu tekee ehkä jonkun olon paremmaksi, mutta se satuttaa joka kerta juorun kohdetta.

Murrosikäiset kiusaavat paljon, koska kasvun kynnyksellä nuori hakee omaa paikkaansa. Erilaisuus koetaan liian vieraana hyväksyttäväksi, ja hyviä numeroita vaivatta hankkiva vähän hiljaisempi tyyppi saa piilotettujen kateellisten katseiden sijaan näyttävää hikariksi haukkumista.

Hylätyt ja pelokkaat kiusatut ajattelevat, että vika on heissä. Harvoin löytyy ketään rohkeaa kertomaan, ettei kiusattu ole tehnyt mitään väärää.

Kiusaajien motiiveja voivat olla oman epävarmuuden peittäminen, kateus ja perheongelmista aiheutuvan surun purkaminen. Varmasti löytyy myös muutama, jotka eivät välitä pahojen tekojensa seurauksista. Kiusaaminen on vain hyvää läppää, eikös niin?

Ei. Hyvä läppä käy kalliiksi, kiusattuja ei naurata. He surevat ja pelkäävät. Olen itse yksi entisistä kiusatuista. Tiedän, miten pahalta tuntuu, kun kuulee haukkuja ulkonäöstä ja hyvistä arvosanoista. Silloin tarvitsisi jonkun paikkaamaan haavat. Onneksi minulla oli ystäviä, jotka välittivät – tarinassa tyttö ei ollut yhtä onnekas.

Ole rohkea, ole ystävä.

Kirjoittaja on Savon Sanomien nuorisoraatilainen.

Uusimmat

Kolumnit

Juhannuksenahan voi laittaa tv:n kiinni, eikö?

Uutisia: et ole niin spesiaali kuin luulet

Eurobudjetista uusi rahareikä?

Egyptiläiset muistelevat risti-riitaisin tuntein

Itsemurhat herättivät huolen tosi-tv:stä

Ilmastoahdistus iskee varkain

Yksin oleva ei välttämättä ole yksinäinen.

Kotitalouksista yksilöiden kulutukseen

Kaikkien pyhien sunnuntaina

Myytit eivät ole tosiasioita

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...