Olympiatuli

Soihdut sammuu, kaikki väki nukkuu, lauletaan joululaulussa. Pariisissa eivät kaikki nukkuneet, kun olympiatulta kuljetettiin maanantaina kaupungin halki.

Kiinalaisten muskelimiesten lisäksi kolmetuhatta poliisia jalkaisin, ratsain, moottoripyörin, helikopterein ja venein oli määrätty valvomaan seremoniaa, jota saatteli mielenosoitusten meri.

Tiibetin lippuja ja vaahtosammuttimia takavarikoitiin kovakouraisesti, mutti liekki pääsi silti sammumaan.

Edes ilmojen haltija ei ollut tulenkantamiselle suotuisa. Kiinan suurlähettiläs sai pitää juhlapuheensa räntäsateessa sammutetun lyhdyn vieressä parillesadalle kuulijalle. Enää ei puuttunut kuin se, että lyhtyä kantanut urheilija olisi kysynyt: "Anteeksi, onkohan kellään tulta?"

Jälkipuinti jatkuu. Yhdet muistuttavat, että olympiatuli symboloi rauhaa ja kansojen ystävyyttä. Toiset tietävät, että tapa kuljettaa olympiatulta maasta toiseen on peräisin Berliinin olympialaisista vuodelta 1936. Kuka vielä uskoo, että kisojen järjestäminen natsi-Saksassa edisti maailmanrauhaa?

Kiinalaisten oikeuksiakaan olympiahanke ei ole edistänyt, päinvastoin. Pidätysten ja teloitusten tahti maassa vain kiihtyy.

Väittelyn roihutessa yritän elää pienellä liekillä takatalven koettelemassa Ranskassa. Jospa tästäkin kohusta jäisi itämään edes pieni toivon kipinä, vaikka maailma tällä hetkellä näyttääkin kylmät puolensa.

Kirjoittaja on Iisalmesta kotoisin oleva filosofian lisensiaatti ja vapaa kirjoittaja, joka asuu Loire-joen laaksossa Ranskassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Markkinointi-viestintä on yhä enemmän tyhjiä kliseitä

Hieman hiilihydraateista

Hanaun isku toi uusia paineita Merkelin seuraajalle

Murphyn laki pitäisi kumota

Ilmastorahaa tarjolla Euroopassa

Kun ravintolan sisään tulvi kuormallinen lunta

Anton Paulon uusi koti

Koulussa juoksin, mutten oppinut juoksemaan.

Entä jos olisit itsesi paras ystävä arvostelemisen sijaan?

Pintaremontti ei auta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...