Pankki

Kapitalismi on kuulemma kriisissä. No, kriisejähän tulee vastaan itse kullekin. Useimmiten ne johtuvat siitä, että haluamme olla vapaita, mutta emme pärjää yksin.

Uutisia kuunnellessa tuntuu, että pankit ovat kuin pikkulapsia. Ensin ne hokevat: minä itte, mutta heti kun niille tulee paskat housuun, ne huutavat: valtio, pyyhkimään!

Eikä kyse ole mistään pienestä avusta. Jokainen ministeri tai kansalaisjärjestöaktiivi, joka on joskus on yrittänyt ruinata miljoonaa tai paria työllistämisohjelmaan, malarian torjuntaan Afrikassa, vanhainkotien kunnostamiseen tai vaikka ennaltaehkäisevään kriisinhallintaan, ei voi kuin haukkoa henkeään nähdessään, millaisia tähtitieteellisiä summia EU-maat ovat yhtäkkiä kaivaneet lompakoistaan rientääkseen pankkeja pelastamaan.

Se siitä vapauden autuudesta. Ihminen lienee ainut eläinlaji, joka ei kykene oppimaan kokemuksesta yhtään mitään.

Ranskassa vastarintaliikkeen jäsenet tulivat toisen maailmansodan aikana pohdinnoissaan siihen tulokseen, että totalitaaristen liikkeiden valtaanpääsyn mahdollistivat massatyöttömyys ja köyhyys. Nämä taas olivat tulosta suuresta pörssiromahduksesta, jonka aiheutti spekulaatio.

Vastarintamiehet ja -naiset arvelivat, että rauhan palatessa yhteiskunta pitäisi rakentaa toisin. Pankkitoiminta alistettaisiin valtion tiukkaan kontrolliin, olennaiset palvelut taattaisiin kaikille julkisin voimin, eriarvoisuuden syntymistä ehkäistäisiin ja spekulaatiosta tehtäisiin loppu. Vain sillä tavoin rauha saataisiin säilymään.

Biologiasta tiedämme, että jopa yksisoluiset eläimet voivat oppia yrityksen ja erehdyksen kautta. Miksei sitten ihminen?

Kirjoittaja on Iisalmesta kotoisin oleva filosofian lisensiaatti ja vapaa kirjoittaja, joka asuu Loire-joen laaksossa Ranskassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Annoin toisen mahdollisuuden Muuntohiilelle

Totista on moneen lähtöön

Mitä sinulle kuuluu?

Vähänkinoli riittävästi.

Yhdysvallat on pettänyt kurdit toistuvasti

Valtio ei sovi yrityksen omistajaksi

Kaikki peliin

Vetäytyminen, jota ei ole edes tapahtunut

Radio, olet muistoissani aina

Piiskuri Kärnä myöntää muutoksen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...