Pankki

Kapitalismi on kuulemma kriisissä. No, kriisejähän tulee vastaan itse kullekin. Useimmiten ne johtuvat siitä, että haluamme olla vapaita, mutta emme pärjää yksin.

Uutisia kuunnellessa tuntuu, että pankit ovat kuin pikkulapsia. Ensin ne hokevat: minä itte, mutta heti kun niille tulee paskat housuun, ne huutavat: valtio, pyyhkimään!

Eikä kyse ole mistään pienestä avusta. Jokainen ministeri tai kansalaisjärjestöaktiivi, joka on joskus on yrittänyt ruinata miljoonaa tai paria työllistämisohjelmaan, malarian torjuntaan Afrikassa, vanhainkotien kunnostamiseen tai vaikka ennaltaehkäisevään kriisinhallintaan, ei voi kuin haukkoa henkeään nähdessään, millaisia tähtitieteellisiä summia EU-maat ovat yhtäkkiä kaivaneet lompakoistaan rientääkseen pankkeja pelastamaan.

Se siitä vapauden autuudesta. Ihminen lienee ainut eläinlaji, joka ei kykene oppimaan kokemuksesta yhtään mitään.

Ranskassa vastarintaliikkeen jäsenet tulivat toisen maailmansodan aikana pohdinnoissaan siihen tulokseen, että totalitaaristen liikkeiden valtaanpääsyn mahdollistivat massatyöttömyys ja köyhyys. Nämä taas olivat tulosta suuresta pörssiromahduksesta, jonka aiheutti spekulaatio.

Vastarintamiehet ja -naiset arvelivat, että rauhan palatessa yhteiskunta pitäisi rakentaa toisin. Pankkitoiminta alistettaisiin valtion tiukkaan kontrolliin, olennaiset palvelut taattaisiin kaikille julkisin voimin, eriarvoisuuden syntymistä ehkäistäisiin ja spekulaatiosta tehtäisiin loppu. Vain sillä tavoin rauha saataisiin säilymään.

Biologiasta tiedämme, että jopa yksisoluiset eläimet voivat oppia yrityksen ja erehdyksen kautta. Miksei sitten ihminen?

Kirjoittaja on Iisalmesta kotoisin oleva filosofian lisensiaatti ja vapaa kirjoittaja, joka asuu Loire-joen laaksossa Ranskassa.

Uusimmat

Kolumnit

Ilmastoahdistus iskee varkain

Yksin oleva ei välttämättä ole yksinäinen.

Kotitalouksista yksilöiden kulutukseen

Kaikkien pyhien sunnuntaina

Myytit eivät ole tosiasioita

Oudot hyvät kemikaalit

Television tiiliskivet – hieno radio-ohjelma

Omaninlahti sopi Trumpin suunnitelmiin

Kielipolitiikkaa uudessa maailmassa

Historiallisen suuret panostukset

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...