Pegida uhoaa rauta­esiripun takaa

Saksan on viime kuukauden aikana vallannut suurin mielenosoitusaalto sitten DDR:n hajoamisen. Pegida-mielenosoitukset, joissa vastustetaan Euroopan ”islamisaatiota” ja liberaalia maahanmuuttopolitiikkaa, ovat saaneet saksalaiset kadulle sekä puolesta että vastaan. Ranskan terrori-iskut viime viikolla ovat vain lisänneet vettä myllyyn.

Maanantaina Dresdenissä nähtiin uusi Pegida-kävijäennätys, kun yli 25 000 ihmistä osallistui mielenosoitukseen. Vastaavasti nuppimäärät ovat kasvaneet myös vastamielenosoituksissa: viime viikon perjantaina Dresdenissä 35 000 ihmistä osoitti solidaarisuuttaan Ranskan uhreille sekä Pegidaa vastaan: ”Je suis Charlie, aber nicht Pegida”. Pegida on pyrkinyt härskisti hyödyntämään Ranskan iskujen aiheuttamaa tunnereaktiota ajaakseen omaa sanomaansa.

Pegida-liike, eli ”Patrioottiset eurooppalaiset Länsimaiden islamisaatiota vastaan” syntyi Saksassa vain muutama kuukausi sitten ja on noussut kaikkiin otsikoihin Dresdenin valtavien mielenosoitusten myötä.

Päällisin puolin Pegida vastustaa kaikenlaista poliittista radikalismia. Kuitenkin se niputtaa kaikki muslimit tiukasti samaan kategoriaan, jota se syyttää väkivallan lisääntymisestä. Pegida syyttää islamia naisvihasta, mutta vastustaa itse sukupuolen tuomista poliittisen keskustelun valtavirtaan (gender mainstreaming). Viestin ydin on selvä: maahanmuuttoa tulisi rajoittaa, ja eritoten muslimien maahanmuuttoa. Ei ole lainkaan liioiteltua kutsua Pegidaa islamofobiseksi liikkeeksi.

Edellinen suuri käänne tapahtui viikko sitten maanantaina täällä Reininmaalla, kun Pegida yritti mielenosoitusta Kölnissä. Vastalauseeksi katolinen kirkko sammutti Kölnin tuomiokirkon valot, ja 7 500 vastamielenosoittajaa kirjaimellisesti ympäröi Pegida-marssin. Mielenosoitus kuivui kasaan parissa minuutissa. Myös monissa muissa länsisaksalaisissa kaupungeissa vastamielenosoituksiin kerääntyi kymmeniätuhansia ihmisiä.

Myös omassa asuinkaupungissani Bonnissa, joka sijaitsee 30 kilomeriä Kölnistä kaakkoon, oli Pegida-mielenosoitus ennen joulua. Myös täällä suhdeluvut olivat selkeät: 300 mielenosoittajaa ja 1 600 vastamielenosoittajaa.

Tapahtumista näkee, että Pegidan on hyvin vaikea saada kannatusta läntisessä Saksassa nostattamatta voimakasta vastustusta. Erityisesti täällä Reininmaalla monikulttuurisuudella on pitkät historialliset juuret, joista ollaan ylpeitä. 30-luvulla ranskalaisjoukkojen miehityksestä huolimatta natsipuolueen kannatus oli Saksan alhaisimpia juuri Kölnin vaalipiirissä.

Vastamielenosoitukset ja mielipidemittaukset kertovat, että Pegidaan myönteisesti suhtautuvat ovat Saksassa selvä vähemmistö. Toistaiseksi Pegida on kyennyt mobilisoimaan vaikuttavia mielenosoituksia lähinnä Dresdenissä. Lännessä ja Berliinissä tulokset ovat jääneet varsin laihoiksi.

Vielä muutama kuukausi sitten Saksa oli yksi harvoista Länsi-Euroopan maista ilman merkittävää oikeistopopulistista liikettä. Enää se ei ole. Näyttää siltä, että suhtautumisesta maahanmuuttoon ja islamiin on tulossa uusi jakolinja Saksan sisällä – ja sekin jakolinja kulkee länsi–itä-suunnassa.

Kirjoittaja suorittaa yliopistoharjoitteluaan saksalaisessa työpolitiikan tutkimuslaitos IZA:ssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Voiko ihmisiä ja ihmissuhteita hinnoitella?

Henkinen minäni kaipaa Suomi-draamaa

Kuinka korvata maitotuotteita?

Miksi Yle väheksyy kirjallisuutta?

Onnellinen vainaja

Monenlaista uutista ja uutislähetystä

Brexit-sopu saavutettu – ja lehmät lentää

MTV suunnittelee tähtiensä urat

EU-maa, joka marssii Attilan jalanjäljissä

Suomen kauden villit kuukaudet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...